Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνου και έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Αυτά για την ιστορία αν και λίγο πολύ είναι γνωστά.
Τι σημαίνει όμως γυναίκα, και σαφώς δεν μιλάμε για την διαφορά της στις σωματικές προδιαγραφές σε σχέση με τον άντρα.
Γυναίκα σημαίνει μάνα, σύντροφος, κόρη, φίλη, εργαζόμενη. Γυναίκα σημαίνει ψυχή, σφίγγει τα δόντια για να είναι για όλους γύρω της δυνατή, να μην απογοητεύσει κανέναν, να μην πικράνει κανέναν.

Γυναίκα σημαίνει ανοιχτή αγκαλιά….
Κι επειδή σε όλους τους κανόνες υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αναφερόμαστε στο γενικό σύνολο γυναίκα, που από μόνο του είναι ένα ατελείωτο κεφάλαιο. Καμία ιστορία και κανένα βιβλίο δεν θα μπορέσει ίσως ποτέ να περιγράψει συνολικά αυτό τον τόσο χαώδη και ταυτόχρονα τόσο απλό κόσμο της.

Χωρίς περιττό μελάνι, χωρίς πολλά φτιασίδια, η ΓΥΝΑΙΚΑ ανά την γη, ήταν, είναι και θα είναι ο ίσκιος στη ζεστασιά του κουρασμένου, το δροσερό νερό στην άνυδρη γη, γιατί έτσι απλά φτιάχθηκε από τον Δημιουργό της.
Από το Υγείας Δρόμοι, σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, ευχές για υγεία και εύκολα μονοπάτια ζωής.

Ελένη Δ. Μπουχαλάκη