Τιμάται η ύπαρξή της, που όχι μόνο παίζει ποικίλους ρόλους σε όλη την διάρκεια της ζωής της, αλλά γεννά την ίδια την ζωή.

Μέσα στο πέρασμα των αιώνων, σίγουρα πολλές ήταν οι γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ανθρωπότητας, όπως αποδεικνύεται από την ιστορία. Κάποιες έτυχε να ξεχωρίσουν και να τιμηθούν ακόμη για την συμβολή τους στην εξέλιξη της ζωής μας και σε διάφορα πεδία.

Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε μερικές μόνο από αυτές. Ενώ οι πολλές, που έζησαν αγωνιζόμενες καθημερινά η κάθε μία από το δικό της μετερίζι παραμένουν άγνωστες σε όλους εμάς.

Ιωάννα της Λωραίνης (1412-1431): Η Γαλλίδα ηρωίδα επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στην Γαλλία, κατηγορήθηκε για «κοντή κόμη», ότι «ντυνόταν με ανδρικά ρούχα», για «μαγεία» και ως αιρετική αφού ισχυριζόταν ότι «ήταν απευθείας υπόλογη στον Θεό». Καταδικάστηκε, να καεί ζωντανή. Ενώ καιγόταν, ζήτησε να σηκώσουν το σταυρό, για να μπορεί να τον δει μέσα από τις φλόγες. 25 χρόνια αργότερα, η Γαλλία αναγνώρισε τη συμβολή της, και ένα νέο εκκλησιαστικό δικαστήριο αποκατέστησε την τιμή της.

Χάριετ Μπίτσερ Στόου (1811-1896): Αμερικανίδα συγγραφέας, που αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα κατά της δουλείας. Το δημοφιλές έργο της «Η καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά» (Uncle Tom’s Cabin) έδωσε άλλη διάσταση στην αγώνα για την κατάργηση του θεσμού της δουλείας. ‘Εγινε ανάρπαστο και μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες.

Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ (1820-1910): Βρετανίδα κοινωνική αναμορφώτρια, που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης νοσηλευτικής. Έγινε γνωστή για το ανθρωπιστικό, πρωτοποριακό της έργο στον τομέα της νοσηλείας. Πρώτη αυτή εισήγαγε, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856), το επάγγελμα της ειδικά εκπαιδευμένης νοσοκόμας.

Έμελιν Πάνκχερστ (1858-1928): Η Βρετανή «σκληροπυρηνική» αγωνίστρια αφιέρωσε τη ζωή της στην ανάδειξη και διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας, επιστρατεύοντας κάθε μορφή διαμαρτυρίας. Μεταξύ αυτών, οι δημόσιες διαδηλώσεις, η χρήση βίας και η απεργία πείνας. Τραγική ειρωνία…Πέθανε το 1928, και μόλις 3 εβδομάδες πριν την έκδοση του νόμου, που κατοχύρωνε το δικαίωμα ψήφου για όλες τις γυναίκες, ηλικίας άνω των 21 ετών.

Μαρί Κιουρί (1867-1934): Η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής (1903) για την έρευνά της στη ραδιενέργεια και το Νόμπελ Χημείας το 1911. Λίγα χρόνια αργότερα, συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία των πρώτων μηχανημάτων με ακτίνες Χ. Υπήρξε η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή και ως Μαντάμ Κιουρί.

Κοκό Σανέλ (1883-1971): Μία από τις πιο πρωτοπόρες και επιτυχημένες σχεδιάστριες μόδας του 20ου αιώνα. Οι δημιουργίες της χαρακτήρισαν την κομψότητα και το αλάνθαστο στυλ. Το 1923 δημιούργησε το πασίγνωστο και διαχρονικό άρωμα Chanel No 5. Με ιδέες επαναστατικές για την εποχή της στον χώρο της μόδας, συχνά έπαιρνε κομμάτια από την ανδρική γκαρνταρόμπα και τα μετέτρεπε σε γυναικεία.

Η Αμέλια Έρχαρτ που γεννήθηκε το 1897, εξαφανίστηκε το 1937 και τελικά κηρύχτηκε νεκρή το 1939, υπήρξε  Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, αφού αυτή ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης The Ninety-Nines, για τις γυναίκες πιλότους. Εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κι ενώ έκανε την προσπάθειά της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937.

Ντόροθι Χόντγκιν (1910-1994): Βραβευμένη με το Νόμπελ Χημείας, η Ντόροθι Χόντγκιν εργάστηκε σκληρά και συνέβαλε στην ανακάλυψη της δομής της πενικιλίνης και αργότερα της ινσουλίνης. Εκτός όμως από τη συμβολή της στον τομέα των επιστημών, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στον αγώνα για την παγκόσμια ειρήνης και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Ιντίρα Γκάντι (1917-1984): Η πρώτη και μόνη μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας. Παρέμεινε στο αξίωμά της για τρεις συνεχόμενες θητείες (1966-1977) και κατά την τέταρτη θητεία της δολοφονήθηκε από σωματοφύλακές της το 1984. Το 1999 μάλιστα, σε δημοσκόπηση του BBC, ψηφίστηκε ως η σημαντικότερη γυναίκα της τελευταίας χιλιετηρίδας, ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας, η Μαρί Κιουρί και η Μητέρα Τερέζα.

Βαλεντίνα Βλαντίμιροβνα Τερεσκόβα: Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα, τον Ιούνιο του 1963 αφού επιλέχθηκε μεταξύ 400 και πλέον υποψηφίων. Κατά την διάρκεια της αποστολής της πραγματοποίησε δοκιμές και συνέλεξε στοιχεία για τις αντιδράσεις του γυναικείου σώματος στην διαστημική πτήση. Έγινε μέλος του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος και κατέλαβε διάφορες πολιτικές θέσεις. Ενώ μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν ασχολήθηκε με την πολιτική.

Μπεναζίρ Μπούτο (1953 – 2007): Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μουσουλμανικής χώρας, κόρη του πρωθυπουργού της χώρας Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, συνέβαλε στην μετάβαση του Πακιστάν από τη δικτατορία στη δημοκρατία.. Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για τα δικαιώματα των φτωχών και των γυναικών και τελικά δολοφονήθηκε το 2007.

 Kathrine Switzer:  Η πρώτη γυναίκα που έτρεξε σε Μαραθώνειο. (Βοστώνη 1967).

Eliza Leonida Zamfirescu, η πρώτη γυναίκα μηχανικός στον κόσμο.

Nadia Comaneci:  Η πρώτη αθλήτρια που πήρε το απόλυτο 10 στην ενόργανη γυμναστική κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων.

Ana Aslan: Πρωτοπόρος στην γεροντολογία και την γηριατρική.

Η Gertrude Caroline Ederle ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε κολυμπώντας την Θάλασσα της Μάχγης.

 

«Ανώνυμη»… Ηλικιωμένη γυναίκα προστατεύει το σπίτι της στην Αρμενία (1990).

(φωτο: source report)

Και ο κατάλογος δεν τελειώνει ποτέ!

 

 

 

 

Άρσα Κιλιτζιάν

Μαία – Συντάκτρια Υγείας Δρόμοι