Η αντίληψη είναι κάτι πολύ προσωπικό ενώ η πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε βασίζεται στο πως εμείς αντιλαμβανόμαστε πρόσωπα και καταστάσεις. Πόσο διαφορετική όμως μπορεί να είναι η πραγματικότητα έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι δημιουργικοί και ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι;

Πολύ διαφορετική, σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα βρήκε μια θεμελιώδη διαφορά στην οπτική αντίληψη των συμμετεχόντων, που σκόραραν υψηλά στο τεστ δεκτικότητας.

Οι κύριοι ερευνητές Luke Smillie και Anna Antinori εξηγούν ότι οι δεκτικοί άνθρωποι κατέχουν την «περιέργεια να εξετάζουν τα πράγματα από όλες τις γωνίες» κάτι που τους επιτρέπει να βλέπουν περισσότερα από τον μέσο άνθρωπο.

Για να εξερευνήσουν πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι, οι ερευνητές χορήγησαν στους συμμετέχοντες το τεστ «διοφθαλμικής αντιπαλότητας», στο οποίο δύο διαφορετικές εικόνες τοποθετούνται μπροστά από κάθε μάτι. (π.χ. μια κόκκινη επιφάνεια στο ένα μάτι και μια πράσινη στο άλλο).

Ένας μέσος άνθρωπος θα δει τις εικόνες να εναλλάσσονται από το ένα στο άλλο μάτι κατά διαστήματα, με αποτέλεσμα ο παρατηρητής να βλέπει μία το κόκκινο και μία το πράσινο. Αντίθετα, οι πιο δεκτικοί συμμετέχοντες κατάφεραν να ενώσουν, να συγχωνεύσουν τις δύο εικόνες σε έναν συμπτυγμένο συνδυασμό.

Οι μελετητές εξηγούν: «Οι δημιουργικές τάσεις των ανοιχτόμυαλων ανθρώπων εκτείνονται μέχρι και τη βασική οπτική τους αντίληψη. Οι δεκτικοί άνθρωποι έχουν ουσιαστικά διαφορετικές οπτικές εμπειρίες, σε σύγκριση με τον μέσο άνθρωπο».

Για την περαιτέρω εξέταση των αντιληπτικών ικανοτήτων της συγκεκριμένης ομάδας ατόμων, διεξήγαγαν μια μελέτη follow-up, στην οποία αποφάσισαν να δούνε πόσο επηρεάζονται από την λεγόμενη «τύφλωση απροσεξίας».

Η «τύφλωση απροσεξίας» είναι το φαινόμενο κατά το οποίο, ένα άτομο αποτυγχάνει να αντιληφθεί κάτι, επειδή έχει εστιάσει σε κάτι άλλο.

Προβλήθηκε λοιπόν, στους συμμετέχοντες ένα βίντεο, όπου διάφορα άτομα έπαιζαν με μια μπάλα, δίνοντας πάσες ο ένας στον άλλο. Στη μέση του βίντεο και ανάμεσα από τους παίκτες, περνά ένας γορίλλας. Έτσι, κι ενώ η ερώτηση των ερευνητών ήταν πόσες πάσες καταφέρνουν οι παίκτες, οι περισσότεροι συμμετέχοντες, στην προσπάθειά τους να μετρήσουν τις πάσες, δεν παρατήρησαν καν  τον γορίλα.

Όσοι τον παρατήρησαν ήταν εκείνοι που είχαν σκοράρει υψηλά στο τεστ δεκτικότητας, υποδεικνύοντας ότι οι ανοιχτοί και δημιουργικοί άνθρωποι φαίνεται να μην επηρεάζονται πλήρως από τις αντιληπτικές παγίδες της τύφλωσης απροσεξίας.

«Γι’ άλλη μία φορά, φαίνεται ότι είναι περισσότερες οι οπτικές πληροφορίες που περνούν στη συνειδητή αντίληψη των ανοιχτόμυαλων ανθρώπων – βλέπουν τα πράγματα εκείνα που οι άλλοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν», εξηγούν οι ερευνητές.

Τελικά, οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι, βλέπουν κυριολεκτικά διαφορετικά τον κόσμο γύρω τους, με αποτέλεσμα να ζούνε μέσα σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Κάτι, που ευτυχώς μπορούν όλοι να καταφέρουν, αρκεί να είναι πρόθυμοι να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.