Αλτσχάιμερ. Κάτι τόσο μακρινό… και κάτι ίσως τόσο κοντινό για τον καθένα.

Η νεαρή ψυχολόγος-σκηνοθέτης από το Ηράκλειο, Μαρία Σβολιαντοπούλου, άγγιξε με ιδιαίτερη ευαισθησία ένα θέμα τόσο αληθινό. Αφορά όλους εκείνους τους ανθρώπους που πολλές φορές παραμένουν ξεχασμένοι στο «κλουβί» του μυαλού τους, στο δικό τους «μυστικό» της νόσου Αλτσχάιμερ.

Και είναι πολλές εκείνες οι φορές που αισθάνονται μόνοι και ξεχασμένοι, νιώθοντας ότι δεν ανήκουν ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό, τον οποίο πολλές φορές ξεχνούν. Στο σημείο αυτό ακριβώς, αρχίζει ο αγώνας, εκείνη η … λερναία ύδρα με τα αμέτρητα κεφάλια να κατατρώει το μυαλό και την ψυχή τους. Ταυτόχρονα όμως, εκεί αρχίζει και η δύναμη που βρίσκουν όσοι τους αγαπούν. Η οικογένεια τους, οι δικοί τους άνθρωποι για να τους θυμίσουν ότι είναι εκεί. Να τους θυμίζουν την αγάπη και το νοιάξιμο και να το δείχνουν με κάθε τρόπο.

Η Μαρία που εκτός από σκηνοθέτης της ταινίας είναι ταυτόχρονα παραγωγός και σεναριογράφος, κάνει τη συγκεκριμένη υπέροχη ταινία, τα γυρίσματα της οποίας τα περισσότερα από αυτά γίνονται σε φυσικούς χώρους της Κρήτης και κάποια από αυτά σε στούντιο, έπειτα από προσωπικό βίωμα.

Σκοπός της ταινίας που φέρει τον τίτλο «Για θύμισε μου», όπως η ίδια λέει, είναι να προσεγγίσει το πρόβλημα όλων όσων πάσχουν από Αλτσχάιμερ αλλά κυρίως να δώσει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους εκείνους που βρίσκονται δίπλα τους και τους φροντίζουν.

Έτσι, το βίωμα που στιγμάτισε και την ίδια το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, όπου αναμένεται να προβληθεί στις αρχές του 2019, ευελπιστώντας να αγγίζει πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν ή αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Η σκηνοθέτης Μαρία Σβολιαντοπούλου

Μεγάλη έμφαση όμως δίνει και στους φροντιστές των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι καθημερινά μάχονται για να κρατήσουν ζωντανές μνήμες σε αυτούς τους ανθρώπους όσο είναι αυτό δυνατόν, μέσα από διάφορες δράσεις και προγράμματα.

Στην ταινία συμμετέχουν 60 εθελοντές ηθοποιοί, επαγγελματίες και μη, δίνοντας όλο τους το είναι για να απολαύσει ο θεατής ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Το τελικό «θέλω» όλων όσων δουλεύουν γι’ αυτή την ταινία είναι να δοθεί η ελπίδα σε όσους έχουν κουραστεί, έχοντας να φροντίσουν άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Εκείνη η ελπίδα του «είμαι εδώ, προχωράμε, είμαστε εδώ, δεν είσαι μόνος/μόνη».

Με την ολοκλήρωση της αναμένεται να προβληθεί σε κινηματογράφους στην Ελλάδα ενώ θα λάβει μέρος σε φεστιβάλ εντός και εκτός χώρας. Επίσης προβολή της θα γίνει σε ιδρύματα και φορείς, που είναι ευαισθητοποιημένοι γύρω από το πρόβλημα του Αλτσχάιμερ.

Η όλη προσπάθεια τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και του Πανελλήνιου Οργανισμού Νόσου Αλτσχάιμερ ενώ σταδιακά προστίθενται κι άλλοι φορείς στην υποστηρικτική ομάδα της ταινίας.

 Η υπόθεση του έργου συνοπτικά…

Όλα ξεκινούν όταν ένα group therapy φροντιστών ατόμων με Αλτσχάιμερ συναντιέται με σκοπό να μιλήσει για τους φόβους,τις άσχημες και καλές στιγμές που έζησε. Μέσα στην ομάδα αυτή βρίσκεται η Ελένη, μια νέα φροντιστής, που αρνείται να δεχτεί πως η μητέρα της δεν θα την θυμάται. Στιγμές  αγωνίας και πόνου λαμβάνουν χώρα και πρωταγωνιστούν στη ζωή της, κάτι που δεν διαρκεί πολύ, αφού έρχεται ανέλπιστα η στιγμή της αποδοχής…

Οι συντελεστές της ταινίας :

Παραγωγή- Μαρία Σβολιαντοπούλου

Σενάριο- Μαρία Σβολιαντοπούλου

Σκηνοθεσία –Μαρία Σβολιαντοπούλου, Αντώνης Ρενιέρης

Κάμερα- Μάνος Λιανδράκης

Ήχος- Μάνος Συγλέτος

Μοντάζ- Μάνος Τσουρουνάκης

Μακιγιάζ- Κατερίνα Πάνου

Hair styling- Έλσα Τσαουσάκη

Στυλιστική παρέμβαση –Βέρα Μαθιουδάκη

Καλλιτεχνική επιμέλεια- Χρίστος Αδαμάκης

Νομικός Σύμβουλος- Έφη Δρακογιαννάκη

Εσωτερικοί διακοσμητές- Γιάννα Καλαιτζάκη, Ελένη Βασιλικού

Πρωταγωνιστούν- Ανδριανή Αγγελιδάκη, Αμαλία Ζαργιανάκη

Βασικοί Ηθοποιοί- Γιώργος Κανάκης, Νίκος Βασιλάκης, Πέτρος Φαρσαράκης, Εύα Καλμπάκη, Σταυρούλα Μήλιου, Λιλιάνα Νιταδωράκη, Χάρης Σουλτάτος, Γιώργος Μαυροματης, Πολίνα Βλατάκη, Νίκος Τζουλιαδάκης, Δανάη Τηγανή, Ιωάννα Χωματά, Γιώργος Φραγκιαδάκης, Ειρήνη Τζιράκη, Μαρία Χαλαμπαλάκη, Τάνια Ρόκκα

Guest εμφανίσεις – Γιάννης Ζουγανέλης, Κώστας Αποστολάκης

Χορηγός επικοινωνίας ΚΡΗΤΗ ΤV, Χορηγοί: HΡΙΔΑΝΟΣ,  Κόσμημα Δραμουντάνης, ΤΗΕΟ Parfumes, ρούχα Παρουσία, Δαμιανάκης, Terra Travel, Natural Hair,  Princelia, TV SPORT.