Η νηστεία, που αποτελεί μέρος της θρησκευτικής μας παράδοσης, χαρακτηρίζεται από την αποχή από τα περισσότερα ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, ενώ η καθημερινή διατροφή καλύπτεται από ψωμί, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια.

Το όφελος της νηστείας στη σωματική υγεία εντοπίζεται κυρίως στην περιοδική αποχή από ορισμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας κάτι που  περιορίζει στο ελάχιστο την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η βελτίωση των επιπέδων κάποιων δεικτών σε άτομα με υπερλιπιδαιμία, όπως η μείωση της χοληστερόλης ή και των τριγλυκεριδίων του αίματος, αλλά και η διατήρηση των φυσιολογικών δεικτών σε άτομα που δεν έχουν πρόβλημα.

 Συγχρόνως με την αποφυγή αλλαντικών και τυριών, αποφεύγεται και η υψηλή πρόσληψη Νατρίου (αλατιού) καθώς και βλαβερών καρκινογόνων πρόσθετων που περιέχονται κυρίως στα αλλαντικά. Αντίθετα, την διατροφή αποτελούν φυτικές τροφές, φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες, έχουν αντιοξειδωτική δράση και υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, οι οποίες είναι γνωστό ότι προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και επίσης μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος.

Υπάρχουν όμως και κάποια σημεία που πρέπει κανείς να προσέξει κατά την διάρκεια της νηστείας, καθώς είναι ευνόητο πως με την απουσία από το διαιτολόγιο ολόκληρης ομάδας τροφών, ελαττώνεται σημαντικά η πρόσληψη και ορισμένων χρήσιμων ουσιών. Τέτοιες είναι οι ζωικές πρωτεΐνες, που ως γνωστόν έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία από αυτή των φυτικών, τα ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια), ο σίδηρος (καλύτερη πηγή είναι το κρέας), το ασβέστιο (με άριστη πηγή τα γαλακτοκομικά) και η βιταμίνη Β12, που υπάρχει κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης.

Οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στο να μην εμφανιστούν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι:

Τα θαλασσινά (μύδια, στείδια, γαρίδες κλπ) που αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής αξίας, βιταμίνης Β12, ω-3 λιπαρών οξέων και σιδήρου και  μπορούν, με μέτρο, να ενταχθούν στο διαιτολόγιο.

Τα όσπρια με ρύζι (πχ. φακές με ρύζι) δημιουργούν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και είναι ένας άριστος συνδυασμός όμοιας θρεπτικότητας με του κρέατος όσον αφορά στην πρωτεΐνη.

Εξίσου καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν οι ξηροί καρποί (προτιμότερο να καταναλώνονται ανάλατοι άψητοι), το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα φασόλια.

Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Καλό είναι να συνδυάζονται με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (πχ εσπεριδοειδή, χυμός πορτοκαλιού, πιπεριά, ντομάτα) ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Τα προϊόντα σουσαμιού, όπως χαλβάς, ταχίνι, παστέλι, είναι ένα καλό θρεπτικό συμπλήρωμα κατά την περίοδο της νηστείας.. Ιδανικότερο όλων το ταχίνι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επάλειψη στο ψωμί (μόνο του ή σε συνδυασμό με μέλι), σε σαλάτες, πίτες, σάλτσες. Παρέχει ενέργεια φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ωφέλιμα ακόρεστα λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, καθώς και ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως βιταμίνη Ε, σελήνιο, λιγνάνες. Όλα τα παραπάνω το καθιστούν τρόφιμο με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία και σαφώς μπορεί και καλό είναι να έχει θέση στη διατροφή μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Καλό θα ήταν λοιπόν, να έχουμε υπόψη μας όλα τα παραπάνω, ώστε να τρεφόμαστε σωστά όταν αποφασίζουμε να νηστέψουμε.