Τα ινομυώματα είναι οι συνηθέστεροι καλοήθεις όγκοι της μήτρας και μπορεί να είναι επώδυνα ή να προκαλούν παράταση της εμμηνορρυσίας. Επίσης, μπορούν με την πάροδο του χρόνου να αυξηθούν και να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και την γενικότερη αναπαραγωγή ικανότητα της γυναίκας.

Από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες της μαύρης φυλής έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ινομυώματα, συγκριτικά με τις γυναίκες της λευκής φυλής, γεγονός που ώθησε τους ερευνητές να μελετήσουν αν αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων και στις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης μελέτησαν 20.000 γυναίκες 30 ετών για πάνω από 10 χρόνια, προκειμένου να καταγράψουν αν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με την πιθανότητα των συγκεκριμένων καλοηθών όγκων της μήτρας.

Οι γυναίκες που είχαν δηλώσει ότι έτρωγαν τουλάχιστον τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ινομυώματα, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν μόλις μια μερίδα.

Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά αναλύθηκαν ξεχωριστά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσο περισσότερα φρούτα έτρωγαν οι γυναίκες τόσο μικρότερος ο κίνδυνος ινομυωμάτων, ενώ δεν ίσχυε το ίδιο για τα λαχανικά.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δύο ή περισσότερες μερίδες φρούτων καθημερινά μειώνουν την πιθανότητα διάγνωσης ινομυωμάτων.

Δεν προέκυψε συσχετισμός μεταξύ της ποσότητας των βιταμινών C, Ε, φυλλικού οξέος ή φυτικών ινών και του κινδύνου ινομυωμάτων, αλλά από τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερη βιταμίνη Α έπαιρνε μια γυναίκα από γαλακτοκομικά προϊόντα, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος ινομυωμάτων.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρούτα ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο ινομυωμάτων, επηρεάζοντας την δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό.

Γι’ αυτό και προτρέπουν σε αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία κάνουν καλό στην υγεία γενικώς.

http://www.onmed.gr/ygeia/story/339452/inomyomata-me-poia-diatrofi-tha-ta-apofygete