Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων φοβάται τα αεροπορικά ταξίδια και τρομοκρατείται ακόμη και στην ιδέα της επιβίβασης σε αεροπλάνο, περίπου το 25% των ανθρώπων παρουσιάζουν κάποιου είδους φοβία για τα ταξίδια με αεροπλάνο. Το δεδομένο αυτό ισχύει σε αντιδιαστολή με τα στατιστικά δεδομένα τα οποία καταδεικνύουν ότι το ταξίδι με το αυτοκίνητο έχει 37 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αεροπορικό ταξίδι.

Ο βαθμός και η ένταση της φοβίας για τα αεροπλάνα που υπάρχει μπορεί να είναι χαμηλός ή περιστασιακός. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το θέμα είναι σοβαρότερο και άνθρωποι που ακόμη και η σκέψη της επιβίβασης σε αεροπλάνο προκαλεί πανικό και κάνει το αεροπορικό ταξίδι απαγορευτικό για αυτους.

Φοβία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ένας αδικαιολόγητος ή παράλογος φόβος που εκδηλώνεται για ένα αντικείμενο, μια κατάσταση ή μια δραστηριότητα. Η φοβία των αεροπορικών ταξιδιών είναι από τις συχνότερες φοβίες και συνήθως συνδέεται με ένα διάχυτο αίσθημα πανικού. Έντονες εικόνες από ειδεχθή γεγονότα όπως αεροπορικά δυστυχήματα, τρομοκρατικές επιθέσεις και αεροπορικές καταστροφές επιδεινώνουν το φόβο που υπάρχει και υποβόσκει σε πολλούς ανθρώπους. Ταυτόχρονα η έλλειψη ελέγχου, η αίσθηση ότι είναι περιορισμένοι-παγιδευμένοι σε περιορισμένο χώρο μέσα στο αεροπλάνο τους οδηγεί πολλά άτομα σε μια αίσθηση αβοηθησίας και κάνει τους ανθρώπους να γίνονται ευάλωτοι, ανασφαλείς και ανεβάζει σε αφόρητα επίπεδα το άγχος.

Συνήθως οι άνθρωποι που βιώνουν έντονη φοβία για τα αεροπλάνα αξιολογούν οι ίδιοι ότι η φοβία τους δεν είναι δικαιολογημένη και ότι πολλές φορές είναι αβάσιμη, παρόλαυτα δεν μπορούν να την ελέγξουν ή να την τιθασεύουν.

Η αντιμετώπιση της φοβίας των αεροπορικών πτήσεων, εξαρτάται από το βαθμό σοβαρότητας των συμπτωμάτων και σε ποιο βαθμό παράλληλα επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη συνηθισμένη λειτουργικότητα. Μεγάλο ποσοστό των ατόμων που παρουσιάζουν την εν λόγω φοβία καταφέρνουν με προσωπικές στρατηγικές, σκέψεις και στάσεις να περιορίσουν σημαντικά τα αισθήματα φοβίας που αυτόματα τους προκαλεί η σκέψη ή η πραγματοποίηση ενός αεροπορικού ταξιδιού. Ταυτόχρονα υποστηρίζεται ότι ένας τρόπος για την καταπολέμηση της φοβίας του αεροπλάνου είναι η πραγματοποίηση αεροπορικών ταξιδιών ώστε να μπορεί το κάθε άτομο να εγκλιματιστεί στο φοβικό περιβάλλον και να το αντιμετωπίσει.

Σε κάποιες περιπτώσεις που το ίδιο το άτομο κρίνει την κατάσταση του σοβαρή και νιώθει ότι με δυσκολία θα μπορέσει να το ξεπεράσει μπορεί να αναζητήσει συμβουλευτική η ψυχοθεραπευτική συνδρομή ώστε να ελέγξει τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητα.

Σταύρος Καρπουχτσής
Ψυχολόγος-Συστημικός Ψυχοθεραπευτής
http://www.epilysi.com/ipiresies/item/5-post22