Όσοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν εικονίδια για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούν πλέον να διαλέξουν στοιχεία της κινεζικής οστεομαντείας (η οποία χρονολογείται 3.000 χρόνια πριν) από δύο κατηγορίες. Τα εικονίδια με τις ονομασίες «The Oracle Speaks» και «Chinese Zodiac Oracle» που έχουν κείμενα της μαντικής για κάποιους είναι σπάνια ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στην αρχαία αυτή τεχνική.

«Είναι τα πιο εκλεπτυσμένα εικονίδια που έχω δει μέχρι σήμερα. Έχουν βαθιές πολιτιστικές αναφορές», αναφέρει ένας χρήστης.

Ο δημιουργός των εν λόγω εικονιδίων, είναι ο Τσεν Ναν από το τμήμα οπτικού σχεδιασμού επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Τσινγκχουά, που εδώ και 20 χρόνια εξερευνά την καλλιτεχνική πλευρά των επιγραφών της οστεομαντείας. Σύμφωνα με τον Τσεν, στις επιγραφές αυτές είναι σαν να έχεις τοποθετήσει μία κάμερα που καταγράφει την πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό της εποχής της βασιλείας της Δυναστείας  Σανγκ (1600 π.Χ -1046 π.Χ).

Και συμπληρώνει: «Εκτός από την αξία τους στη μελέτη της Ιστορίας, τα εικονογράμματα μάς επιτρέπουν να επικοινωνούμε με τους προγόνους μας. Μπορούμε να νιώσουμε τη σοφία και το χιούμορ τους».

Από το 2017 τα κινεζικά κείμενα οστεομαντείας έχουν καταχωρηθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο Τσεν ελπίζει ότι το κείμενο δεν θα παραμείνει ένα αρχειακό υλικό… Και υποστηρίζει:

«Καθώς ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των νέων, οι αρχαίοι χαρακτήρες μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους να εκφραστούν σε απευθείας σύνδεση».