Ο θυμός είναι αιτία πονοκεφάλου. Τα άτομα τα οποία εσωτερικεύουν και συγκρατούν το θυμό τους, κινδυνεύουν να υποφέρουν περισσότερο από πονοκέφαλους.

Η συγκράτηση του θυμού προκαλεί μάλιστα περισσότερους πονοκέφαλους σε σύγκριση με άλλες ψυχικές καταστάσεις που είναι αιτία πονοκεφάλων όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Όμως τα ξεσπάσματα θυμού δεν είναι η λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Οι εκρήξεις θυμού εναντίον συναδέλφων στη δουλειά ή εναντίον του προϊσταμένου μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

Επίσης ο θυμός στο δρόμο κατά τη διάρκεια της οδήγησης, μπορεί να έχει μια σειρά από δυσάρεστες και ίσως επικίνδυνες εξελίξεις.

Οι πιο πάνω σημαντικές σχέσεις μεταξύ πονοκεφάλων και θυμού προκύπτουν από έρευνα που έγινε σε 422 ενήλικες εκ των οποίων οι 171 υπέφεραν από πονοκέφαλο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολογήθηκαν για τα επίπεδα θυμού τους, πόσο μπορούσαν να εσωτερικεύουν και να συγκρατούν το θυμό τους και τέλος πόσο σοβαροί και συχνοί ήταν οι πονοκέφαλοι που παρουσίαζαν.

Οι γιατροί στο πανεπιστήμιο Saint Louis, των Ηνωμένων Πολιτειών που έκαναν την έρευνα, σημειώνουν ότι είναι σημαντικό για τον κάθε άνθρωπο να προσπαθήσει να ψηλώσει την αντίστασή του σε γεγονότα που του προκαλούν θυμό για να μην θυμώνει και να εξάπτεται εύκολα.

Συστήνουν διάφορους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν:

Εάν νιώθετε ότι θυμώνετε πάρτε τρεις βαθιές αναπνοές. Αυτό μειώνει τα επίπεδα εσωτερικής νευρικότητας και μειώνει το κίνδυνο να εκφράσετε προς τα έξω το θυμό σας

Προσπαθήστε να ανιχνεύετε και να αναγνωρίζετε ανθρώπους και καταστάσεις που πιθανόν να σας δημιουργούν νευρικότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο θυμού σας

Εάν νιώθετε θυμωμένοι προτιμήστε να αλλάξετε περιβάλλον, πηγαίνετε για ένα περίπατο μερικών λεπτών, βάλτε το ραδιόφωνο εάν είστε στο αυτοκίνητο, ακούστε μουσική. Αυτά μπορούν να σας κατευνάσουν και έτσι να αποφύγετε μια έκρηξη θυμού με πιθανές αρνητικές συνέπειες

Μιλήστε με τους άλλους και πέστε τους με θετικό τρόπο χωρίς πνεύμα αντιπαράθεσης αυτό που έχουν κάνει και σας έχει ενοχλήσει. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Εάν όμως το να μιλήσετε με τους άλλους εμπεριέχει κάποιους κινδύνους να ξεσπάσετε με θυμό, κερδίστε χρόνο και προτιμήστε να μιλήσετε το θέμα με κάποιο στενό σας φίλο προτού προχωρήσετε σε κάποια κίνηση

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να τα ελέγχετε όλα. Κάποια πράγματα πρέπει να τα αφήνετε όπως έρχονται.

Εκείνο που μπορείτε να ελέγξετε και μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση είναι το πως εσείς συμπεριφέρεστε και ανταποκρίνεστε προς τους άλλους. Με το να θυμώνετε δεν διορθώνετε τίποτα απλά θα νιώθετε πιο άσχημα μετά

Η συγχώρεση είναι μια από τις πιο χρήσιμες και ωφέλιμες στρατηγικές. Είναι όμως για πολλούς δύσκολο να μάθουν και να εφαρμόζουν τη μέθοδο αυτή.

Εάν κάποιος σας έχει κάμει κακό ή εάν εσείς οι ίδιοι με τη συμπεριφορά σας κάνατε κακό στο εαυτό σας, τότε πρέπει να μπορείτε να συγχωρείτε τους άλλους όπως και τον εαυτό σας. Φυσικά αυτό δεν θα αλλάξει το τι έχει γίνει αλλά ούτε το να είστε θυμωμένοι το αλλάζει.
Συμπερασματικά θα τονίσουμε το γεγονός ότι ο θυμός είναι αιτία πονοκεφάλων. Ο θυμός και οι εκνευρισμοί δεν βοηθούν τουναντίον είναι λόγοι για πολλές αρνητικές εξελίξεις σε πολλά επίπεδα.

Ας τονίσουμε και να θυμόμαστε το γεγονός ότι ο θυμός είναι ένδειξη αδυναμίας.

Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας μας, να βρει τρόπους που να μην επιτρέπουν στο θυμό να μας κυριεύει. Σίγουρα μια τέτοια στρατηγική έχει πολλά να μας προσφέρει και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας.

http://www.medlook.net