Κατά καιρούς, είτε στο διαδίκτυο είτε μεταξύ φίλων και γνωστών, πολλά είναι αυτά που λέγονται, και ανταλλάσσονται … πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Οι πληροφορίες αυτές άλλοτε είναι γενικότερες, και άλλοτε αφορούν κάποιο συγκεκριμένο θέμα που αφορά την εγκυμοσύνη.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα κεφάλαιο για το οποίο σίγουρα μπορούν να γραφτούν πολλά.

Η κατάληξη και  το  ποθητό αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης είναι η γέννηση ενός υγιούς μωρού. Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε συνοπτικά, για να μην κουράζουμε τις αναγνώστριές μας, αλλά ταυτόχρονα περιεκτικά με ένα σημαντικό κομμάτι που σίγουρα απασχολεί τις περισσότερες εγκύους. Τον πόνο κατά την διάρκεια του τοκετού.

Αρχίζοντας, είναι σημαντικό να αναφερθεί το εξής:  Οι πόνοι του τοκετού είναι πολύ προσωπική υπόθεση για την κάθε γυναίκα, καθώς  η αντίληψη και η ανοχή  στον πόνο, ο αυτοέλεγχος και η αντίδραση σε αυτόν μέχρι και την διαχείρισή του,  είναι  όλα υποκειμενικά.

Γιατί πονάει η γυναίκα;  Γιατί ένα σπλαχνικό όργανο, η μήτρα, προσπαθεί να ωθήσει το μωρό προς τα κάτω και έξω (σπλαχνικός πόνος), ενώ στην φάση της εξώθησης  πιέζεται και το περίνεο (η περιοχή ανάμεσα στην έξοδο του κόλπου και τον πρωκτό) και δημιουργεί τον σωματικό πόνο.

Πιο αναλυτικά: Κατά την διάρκεια του τοκετού η μήτρα προσπαθεί να σπρώξει  το μωρό προς τα κάτω και έξω, κάνοντας τις γνωστές συσπάσεις, που στην γυναίκα γίνονται αντιληπτές με το πέτρωμα της κοιλιάς και τον πόνο. (Ενώ η μήτρα συσπάται ο πόνος γίνεται αισθητός στην γυναίκα, καθώς μεταφέρεται μέσω της νευρικής οδού, στον εγκέφαλο).

Με τις συσπάσεις, γίνεται η προοδευτική εξάλειψη (ο τράχηλος κονταίνει μέχρι να χάσει όλο το μήκος του) και διαστολή του τραχήλου, (σημείο εξόδου του μωρού από την μήτρα) από όπου θα περάσει το μωρό πλέον προς τον κόλπο. Έτσι και καθώς το μωρό πιέζει για να κατέβει, πόνος προκαλείται από όλη την γύρω περιοχή που πιέζεται καθώς και το περίνεο. (Και πάλι, και το σωματικό αυτό πόνο, η γυναίκα τον αισθάνεται μέσω της νευρικής οδού και του εγκεφάλου).

Μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πόνοι της γέννας;

Στην σύγχρονη κοινωνία πάντως, είναι πολλές οι γυναίκες που αποδεικνύονται ανθεκτικές στην διαχείριση του πόνου της γέννας, αφού, είναι αρκετά διαδεδομένη η ψυχοπροφύλαξη, κατά την διάρκεια της οποίας η έγκυος ενημερώνεται και προετοιμάζεται για ότι συμβαίνει στο σώμα της σε όλη την διάρκεια του τοκετού. «Εκπαιδεύεται» κατάλληλα με ασκήσεις σωματικές και αναπνευστικές, ενώ παράλληλα αποκτά συνείδηση του τοκετού και μπορεί να προετοιμαστεί ψυχολογικά για την όλη διαδικασία.  Εξάλλου, για πολλές γυναίκες είναι πολύ σημαντικό το ότι μπορούν πλέον κατά  την διάρκεια αυτής της προετοιμασίας αλλά και στον τοκετό να συνοδεύονται από τον σύντροφό τους.

Τέλος, υπάρχει πάντα η δυνατότητα της  φαρμακευτικής ανακούφισης της επιτόκου ή η εφαρμογή της επισκληρίδιου αναισθησίας.

Σημ. Στις πρωτοτόκες, τις γυναίκες που γεννούν δηλαδή για πρώτη φορά, πρώτα γίνεται η εξάλειψη του τραχήλου και μετά γίνεται η διαστολή. Αντίθετα, στις δευτερότοκες και τις πολύτοκες, η εξάλειψη και η διαστολή του τραχήλου γίνονται συγχρόνως. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο τοκετός στις πρωτότοκες έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

 

 

 

 

Άρσα Κιλιτζιάν

Μαία – Συντάκτρια Υγείας Δρόμοι