Ανατρέχοντας στο παρελθόν, τότε που ο τοκετός ήταν ένα φυσικό γεγονός, βλέπουμε την γυναίκα να γεννά στο δωμάτιό της και στο κρεβάτι της, έχοντας την κούνια του νεογέννητου δίπλα της.

Αργότερα, και στα πλαίσια προσπάθειας της αναβάθμισης της φροντίδας της επιτόκου, της λεχώνας και του νεογέννητου, ο τοκετός μεταφέρεται στο Μαιευτήριο με την διαφορά ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πλέον το μωρό παραμένει στην αίθουσα νεογνών και έρχεται σε επαφή με την μητέρα του μόνο τις  προκαθορισμένες ώρες των γευμάτων του.

Έτσι, κάνει την εμφάνισή του το «Rooming – in». Το «Rooming – in», είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς για να περιγράψει την παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο με την μητέρα του, για όλο το 24ωρο από την στιγμή της γέννησής του, μέχρι την έξοδό τους από το μαιευτήριο.

Σύμφωνα με  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Unicef, το «Rooming – in»,  κρίνεται απαραίτητο για πετυχημένο θηλασμό και αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις ώστε να μπορεί ένα Νοσοκομείο να χαρακτηριστεί, “Φιλικό προς τα βρέφη”.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την εφαρμογή του το νεογέννητο απομακρύνεται από την μητέρα του και μεταφέρεται στην αίθουσα νεογνών, μόνο για λίγη  ώρα  κάθε μέρα, τόσο όσο διαρκεί η εξέτασή του από τον παιδίατρο ή όσο χρειάζεται κατά περίσταση (π.χ. λήψη αίματος για μέτρηση χολερυθρίνης).

Με αυτό τον τρόπο:

  • Η λεχώνα αναλαμβάνει προσωπικά την αποκλειστική φροντίδα του μωρού της αμέσως μετά την γέννησή του.
  • Η μητέρα και το μωρό έρχονται πολύ πιο κοντά, καθώς γνωρίζουν ό ένας τον άλλον καλύτερα, αποκτούν οικειότητα και ανταλλάσσουν μεταξύ τους έντονα συναισθήματα.
  • Το ψυχικό τους δέσιμο γίνεται ισχυρότερο ενώ το νεογέννητο αισθάνεται μεγαλύτερη ηρεμία και ασφάλεια.
  • Επιπλέον, η νέα μαμά έχει όλο τον χρόνο στην διάθεσή της και μπορεί όποτε θελήσει να ασχοληθεί με το μωρό της,  να το πάρει αγκαλιά να το χαϊδέψει, να το φιλήσει, να του μιλά, να το κοιμίσει.
  • Της δίνεται ο χρόνος να εξοικειωθεί με την τεχνική του θηλασμού,  καθώς μπορεί να θηλάσει το μωρό της ακριβώς την ώρα που αυτό πεινάει, και να το έχει περισσότερη ώρα στο στήθος της.
  • Της παρέχεται η  δυνατότητα να προσαρμοστεί  στην μητρότητα για να μην δυσκολευθεί αργότερα που θα βρίσκεται στο σπίτι  μόνη πλέον με το μωρό, καθώς σε όλη την διάρκεια της παραμονής της στο μαιευτήριο, έχει στην διάθεσή της την βοήθεια του εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού ανά πάσα στιγμή και σε οτιδήποτε την χρειαστεί.

Σήμερα, το « Rooming in» χρησιμοποιείται σε όλο και περισσότερα Μαιευτήρια. Καλό θα ήταν λοιπόν, η μέλλουσα μητέρα να ενημερωθεί σχετικά με αυτό όταν πρόκειται να επιλέξει το Μαιευτήριο στο οποίο θα γεννήσει το μωρό της.

 

 

 

 

Άρσα Κιλιτζιάν

Μαία – Συντάκτρια Υγείας Δρόμοι