Ο μικρός μας φίλος, είναι ο καλύτερος μας φίλος. Το ξέρουμε εμείς, το ξέρουν και αυτοί. Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές δίνει περισσότερα απ’ όσα παίρνει.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η καθημερινή του βόλτα, την οποία πολλές φορές «ξεχνάμε» ή δεν της δίνουμε την απαραίτητη σημασία. Αν δεν γνωρίζεις τι κάνεις λάθος, ήρθε η ώρα να μάθεις.

10) Του φοράς τον οδηγό όταν πηδάει πάνω-κάτω σαν παρδαλό κατσίκι!

Μετά απορείς γιατί σε τραβάει στη βόλτα και είναι ανυπάκουος; Το κακό ξεκίνησε την ώρα που άρχισες τα «που ειν’ το αγόρι μου, ποιος θα πάει βόλτα, ναι εσύ θα πας βόλτα» και διάφορα τέτοια σαχλά. Το θέαμα που θα απολαύσουν σίγουρα οι γείτονες, είναι τον 5κιλο Αζόρ να πηγαίνει βόλτα τον Μήτσο, τον λεβέντη, τον καραμπουζουκλή, αν ξεκινήσετε έτσι. Πλησίασε ήρεμα προς την μεριά που έχεις τον οδηγό (λουρί) και περίμενε να ηρεμήσει. Όταν συμβεί αυτό, τον χαϊδεύεις απαλά και με ήρεμη φωνή λες «μπράβο». Στις αρχές μπορείς να δίνεις σαν επιβράβευση μια μικρή λιχουδιά. Όταν τα πράγματα ηρεμήσουν μπορείτε να βγείτε με τάξη.

9) Τον αφήνεις να ορμάει έξω από πόρτες, σκάλες, ανελκυστήρα, σαν τον Γιουσέιν Μπόλτ!

Μόλις ακύρωσες όλη τη δουλειά που έκανες πριν, μαθαινοντάς του να περιμένει ήρεμος να του βάλεις το λουράκι του. Το σωστό είναι να βγαίνεις πρώτος και να ακολουθεί μετά. Πώς το καταφέρνεις; Ζητάς στον σκύλο σου να καθίσει (υποθέτω του το έχεις ήδη διδάξει), σε μια απόσταση που σου επιτρέπει να ανοίξεις οποιαδήποτε πόρτα, μόλις πειθαρχήσει τον επιβραβευείς και μπορείτε να βγείτε. Τα ίδια ισχύουν για σκαλιά και ανελκυστήρα, φυσικά εδώ ελέγχεις πάντα ότι σε ακολουθεί αλλιώς κινδυνευεί να τραυματιστεί.

8) Δεν μαζεύεις τις ακαθαρσίες!

Αν δεν μαζεύεις τις «τουρτίτσες» του Αζόρ δεν κάνεις κακό μόνο σε εσένα, αλλά σε όλους τους φιλόζωους που την πληρώνουν για την γαϊδουριά άλλων. Ακόμα και αν δεν σε βλέπει κανείς, οφείλεις να είσαι τόσο τυπικός με το θέμα καθαριότητα, όσο απαιτείς να είναι ο άλλος κάθε φορά που πατάς κακάκια. Σου είπα πως είναι παράνομο και κοστοβόρο; Κάθε «δωράκι» που αφήνεις στο πεζοδρόμιο κοστίζει 100 Ευρώ. Τι περιμένεις λοιπόν, μάζεψέ τα!

7) Δίνεις πολλή σημασία στην άποψη των άλλων για τη βόλτα σας ή δεν δίνεις καμία σημασία.

Αν δεν τον πηγαίνεις βόλτα ή δεν μαζευεις τις ακαθαρσίες και σου την «λένε», έχουν δίκιο! Αν πάλι αυτό δεν ισχύει και απλά σου λένε γιατί τον βγάζεις, γιατί ασχολείσαι με το «κοπρόσκυλο», γιατί δεν πας κάπου αλλού και τέτοια άλλα χαριτωμένα, απλά «γράψε» τους ή απάντησε ανάλογα. Αν τηρείς κανόνες καθαριότητας, υγιεινής και συμπεριφοράς, δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι.

6) Μιλάς στο κινητό σου!

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να παίρνεις το κινητό όταν πηγαίνεις βόλτα τον σκύλο, αλλά θα δεχθώ πως φοβάσαι αν κάτι συμβεί στο δρόμο, να μην ειδοποιήσεις κάποιον;  Μισή ώρα αφιερωμένη αποκλειστικά στον μικρό, δεν θα σε αποκόψει κοινωνικά. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων περπατούν χωρίς καμία προσοχή στο δρόμο, μιλώντας στο κινητό. Είναι επικίνδυνοι, για τον εαυτό τους, τον σκύλο τους, τον οδηγό που δεν φταίει αν δεν προλάβει να φρενάρει, για τους άλλους που περπατούν με τα παιδιά τους ή τα σκυλιά τους, για όλους!

5) Τακούνι, μίνι, το καλό σου παλτό και μπλουζάκι με βαθύ ντεκολτέ για να βγάλεις βόλτα τον Αζόρ;

Στη βόλτα πρέπει απαραίτητα, να είμαστε ντυμένοι με άνετα ρούχα, παπούτσια με ίσια, αντιολισθητική σόλα και άνετο πανωφόρι. Αθλητικά ρούχα και παπούτσια θεωρούνται η καλύτερη περιβολή για τον ιδιοκτήτη σκύλου, όχι επειδή έχουμε κάνει μυστική συμφωνία να μοιάζουμε σαν να γυρίσαμε από προπόνηση στον Πανελλήνιο, αλλά επειδή η ελευθερία κινήσεων και τα γρήγορα αντανακλαστικά είναι επιτακτική ανάγκη. Τα ρούχα αυτά κατά κανόνα λερώνονται ή σκίζονται σε κάποιο ατύχημα, γι’ αυτό και τα προτιμάμε. Αντίστοιχα το καλοκαίρι αποφεύγουμε σαγιονάρες και σανδάλια.

4) Μίλα του, ναι, μίλα του…!

Δεν υπάρχει πιο βαρετό πράγμα για εσένα και αυτόν, από το να πηγαίνετε βόλτα σαν τους μουγκό – Θόδωρους! Κατεβάζει τη μουσούδα στο δρόμο, ψάχνει για… κρυμμένους λαγούς, σε αγνοεί επιδεικτικά, πηγαίνει όπως – όπου θέλει, τραβάει ή μουλαρώνει. Έχει τα νεύρα του μαζί σου! Και μαζί με τα νεύρα του, έχει και τον έλεγχο. Οι εντολές «πάμε», «κάτσε», «στοπ», κ.λ.π., είναι τα μόνα λόγια που θα ακούσει;  Του αρέσει να σε ακούει, ζητάει αγάπη, επιβεβαίωση και όταν επιβάλλεται, διόρθωση. Πρόσθεσε μερικά επαινετικά λόγια και θα καμαρώνει  κάθε φορά που θα ακούει τον καλό σου το λόγο.

3) Δεν τηρείς σταθερό ωράριο!

Δεν πρέπει να πηγαίνεις απαρέγκλιτα την ίδια ώρα περίπατο με τον σκύλο σου, αλλά απαρέγκλιτα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 9 ώρες χωρίς να έχει κάνει την ανάγκη του. Αυτό σημαίνει κανονικά, 3 βόλτες ημερησίως, η συνολική διάρκεια των οποίων πρέπει να ξεπερνούν τη μία ώρα. Πρόσεχε όμως: Ο κανόνας αυτός δεν συμφωνεί πάντα με τις ανάγκες του δικού σου σκύλου. Μικρόσωμοι σκύλοι, μεγάλοι σε ηλικία ή πολύ μικροί, δεν έχουν αυτομάτως τις ίδιες ανάγκες, τις δικές του προτιμήσεις μπορείς να τις καταλάβεις, με λίγη παρατηρητικότητα. Μεγαλύτερες ωστόσο αποκλίσεις από το 9ώρο, προκαλούν αθροιστικά βλάβες στους νεφρούς και άλλα όργανα. Προσπάθησε επίσης να μην τον βγάζεις βόλτα 1-2 ώρες αφού έχει φάει. Αν είναι αθλητικός τύπος, η εκτόνωση θεωρείται αρκετή μόνο αν έχει ξεπεράσει τη μία ώρα και περιλαμβάνει κάποιας μορφής δραστηριότητα.

2) Τον βγάζεις βόλτα χωρίς λουρί!

Το να βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας χωρίς λουρί, εκτός από επικίνδυνο, για 100 διαφορετικούς λόγους, είναι και παράνομο! Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και καλό θα ήταν να μην το κάνετε ποτέ ξανά.

1) Δεν τον βγάζεις βόλτα!

Ποτέ ή λιγότερο από όσο πρέπει δεν έχει σημασία, πραγματικά είναι απαράδεκτο! Είναι η μοναδικές στιγμές της ημέρας φτιαγμένες για εσάς τους δύο. Είναι οι στιγμές που δεν ζεί σαν έγκλειστος στο ίδρυμα και εσύ παίρνεις την αναγκαία δόση ήπιας γυμναστικής που σου αναλογεί. Από αυτή την κατάσταση, βγαίνετε οφελημένοι για 1000 λόγους και οι δύο. Δεν έχει σημασία αν έχεις μπαλκόνι, αυλή, ειδικό χώρο για την τουαλέτα του. Είναι δυστυχισμένος και πάσχει από ιδρυματισμό.

http://www.mybestfriend.gr/