Όπως κάθε ζωάκι έτσι και τα κουνελάκια χρειάζονται την κατάλληλη περιποίηση. Πολλοί αγοράζουν ένα όμορφο μικρό λούτρινο και παιχνιδιάρικο κουνελάκι είτε για συντροφιά είτε για να το δωρίσουν κάπου! Οι περισσότεροι λοιπόν όχι μόνο ξεχνάνε να ρωτήσουν τα βασικά πριν τα αγοράσουν, δεν ενημερώνονται καν αργότερα που το έχουν υιοθετήσει!

Χάρη στην αξιολάτρευτη εμφάνισή του και τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του, το κουνέλι αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές κατοικίδιο. Ωστόσο, επειδή το κατοικίδιο κουνέλι σε τίποτα δεν θυμίζει το σοκολατένιο κουνελάκι του Πάσχα, πριν το αγοράσεις πρέπει να βεβαιωθείς ότι μπορείς να του εξασφαλίζεις μια όμορφη ζωή!

Εξοδα:

Προκαταβολικά θα δώσετε αρκετά χρήματα για την αγορά του, το κλουβί του, τα απαραίτητα αξεσουάρ (πιάτο, ποτίστρα, γωνιακή τουαλέτα, θήκη για χόρτο, παιχνίδια), ξηρά τροφή, υπόστρωμμα και χόρτο. Ο προυπολογισμός δηλαδή πάνω κάτω είναι γύρω στα 150 ευρώ καθώς οι τιμές ποικίλουν ανά μαγαζί!

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι μόλις αγοράσετε κουνελάκι μετά απο λίγες μέρες πρέπει να τα εμβολιάσετε! Τα κουνέλια χρειάζονται 2 εμβόλια. Ένα κατά της οιογενούς αιμορραγικής διάρροιας και ένα κατά της μυξωμάτωσης. Το κάθε εμβόλιο κοστίζει 20 ευρώ! Και θα χρειαστεί να επαναλαμβάνετε ένα εμβόλιο κάθε χρόνο! Καθως τα κουνελάκια μπορούν να ζήσουν και μέχρι 10 χρόνια! Σε γενικές γραμμές τα κουνέλια είναι από τα ζώα εκείνα, που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές ασθένειες. Το κακό όμως είναι ότι αυτές οι λίγες που τα προσβάλλουν είναι στην πλειοψηφία τους θανατηφόρες, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Τέλος πρέπει να αγοράσετε στα κουνέλια σας ασφαλή παιχνίδια. Ένα κουνέλι είναι πολύ κοινωνικά ζώο, ένα μοναχικό κουνέλι είναι πιθανό να γίνει βαριεστημένο, καταθλιπτικό ή υπερενεργητικό και καταστρεπτικό.

Αρχικά πρέπει να εξασφαλίσετε ένα ευρύχωρο κλουβί για το κουνελάκι σας!

1) Πρέπει να είναι αρκετά ψηλό ώστε όταν το κουνέλι σηκώνεται στα δύο πόδια του, τα αυτιά του να μην ακουμπούν στο πάνω μέρος του κλουβιού.

2) Πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 3 φορές το μήκος του κουνελιού και αρκετά φαρδύ ώστε να μπορεί να τεντωθεί πλήρως πρός οποιαδήποτε κατεύθυνση έχοντας κι άλλο χώρο στο κλουβί.

3) Πρέπει να είναι τόσο ευρύχωρο ώστε να χωράει το κουτί της τουαλέτας, ένα πιάτο για την τροφή και το νερό και να μένει και χώρος να κινείται.

4) Πρέπει να έχει μια πόρτα που να ανοίγει πρός τα έξω έτσι ώστε το κουνέλι να μπορεί να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει όταν το αφήνετε ελεύθερο.

5) Να μην έχει συρμάτινο πάτωμα. Tα κουνέλια δεν είναι εξοπλισμένα από τη φύση τους να ζουν πάνω σε συρμάτινο πάτωμα, είναι πολύ σκληρό για τα πόδια τους (οι πατούσες των οποίων δεν διαθέτουν «μαξιλαράκια», όπως οι γάτες κι οι σκύλοι). Aν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί κλουβί με συρμάτινο δάπεδο, πρέπει, οπωσδήποτε, να διαθέτει καποια πλατιά σανίδα ή κάποιο υφασμάτινο δάπεδο όπου το κουνέλι θα μπορεί να κάθεται και να ξεκουράζεται, αλλιώς θ’ αναγκάζεται να βρίσκεται όλη την ώρα μέσα στο κουτί για τις ανάγκες του αν υπάρχει.

Η τοποθεσία του κλουβιού του και ο χώρος που θα το βγάζετε για να παίζει μέσα στο σπίτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αρχικά θα πρέπει να τοποθετήσετε το κλουβί σε μία γωνία στον τοίχο ώστε να καλύβεται μεγάλο μέρος του κλουβιού! Με αυτό το τρόπο το κουνελάκι θα νιώθει ασφάλεια. Δεύτερον δεν πρέπει να είναι απομονωμένο από την οικογένεια και πρέπει να συναναστρέφονται καθημερινά μαζί μας, να βγαίνουν από το κλουβί τους τουλάχιστον 3 ώρες καθημερινά για άσκηση και δραστηριότητες. Γι’ αυτό πρέπει να έχετε δημιουργήσει ένα ασφαλή χώρο χωρίς καλώδια.

Κατανόηση της συμπεριφοράς του

Ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τα κουνέλια ως τα καλύτερα κατοικίδια ζώα, πολλοί δεν γνωρίζουν αρκετά για αυτά, ούτε καταννοούν τη συμπεριφορά τους. Ενώ οι περισσότεροι από μας εξοικειώνονται αμέσως με τα σκυλιά και τις γάτες, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των κουνελιών και των άλλων κοινών κατοικίδιων ζώων. Και τα σκυλιά και οι γάτες είναι από τη φύση τους αρπακτικά ζώα. Τα κουνέλια, από την άλλη είναι θηράματα. Ακόμα κι αν δεν ζουν στη φύση όπου ο κίνδυνος να φαγωθούν είναι πάντα παρών, παραμένουν πολύ ενστικτώδη ζώα και παρουσιάζουν πολλές συμπεριφορές που μπορεί να μας φανούν παράξενες μέχρι να καταλάβουμε την βάση τους και τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε.

Σε αντίθεση με την κοινή άποψη,  στα κουνέλια δεν αρέσουν ιδιαίτερα οι αγκαλιές. Τα περισσότερα, δεν επιθυμούν να τα κρατούν και να τα σηκώνουν. Για ένα κουνέλι που ζει στη φύση, το να το σηκώσεις και να το πάρεις αγκαλιά, σημαίνει ότι πρόκειται να γίνει το γεύμα κάποιου, οπότε για τα περισσότερα κουνέλια αυτό είναι τρομακτικό και θα πρέπει να το αποφεύγουμε. Παρ’όλα αυτά, είναι πολύ κοινωνικά ζώα που απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφικότητα όταν αυτή βέβαια τους δίνεται με τους δικούς τους όρους.

Ταξίδι-διακοπές

Τα κουνέλια στρεσάρονται πολύ όταν ταξιδεύουν ή βρίσκονται σε άγνωστο περιβάλλον γιαυτό θα ήταν καλύτερα να το αφήνετε σπίτι στον χώρο του να το προσέχει κάποιος δικός σας κατά την διάρκεια των διακοπών σας ή όταν λείπετε για αρκετές μέρες.  Άν λείπετε συχνά από το σπίτι και δεν έχετε κάποιον να σας το προσέχει στις διακοπές σας, τότε ένα κουνέλι για κατοικίδιο δεν είναι για εσάς.

Ασφαλές περιβάλλον

Στα περισσότερα κουνέλια αρέσει να σκάβουν και να ροκανίζουν. Σε αντίθεση από τα δικά μας δόντια, των σκυλιών και των γατιών, τα δόντια του κουνελιού μεγαλώνουν συνεχώς, έτσι το ροκάνισμα είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρηθούν τα δόντια τους σε σωστό μήκος. Αυτο σημαίνει ότι γίνονται καταστρεπτικά, κάνοντας πολλές ζημιές στο σπίτι, ειδικά κατά την διάρκεια της εφηβείας ή αν βαριούνται. Aκόμα κι αν προστατευτούν οι ευπαθείς επιφάνειες στο σπίτι (πρίζες, καλώδια, έπιπλα, κουφώματα, χαλιά κλπ.), κάποιες μικρής έκτασης ζημιές (μοκέτες και χαλιά, κουρτίνες, έπιπλα κλπ.) είναι αναμενόμενες.

Για να τα αποτρέψουμε λοιπόν από το να καταστρέψουν το σπίτι μας, πρέπει να τους παρέχουμε τα κατάλληλα αντικείμενα για να μασούν όπως κλαδιά μηλιάς, μη επεξεργασμένα καλάθια ιτιάς γεμάτα με χόρτο, χάρτινα κουτιά, ή ασφαλή παιχνίδια για κουνέλια.

Το σκάψιμο είναι επίσης μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα για πολλά κουνέλια. Η παροχή κουτιών γάτας (που γεμίζουν με χόρτο, πεπιεσμένους κόκκους ή άλλο υλικό για υπόστρωμμα) ή τούνελ χαρτονιού μπορούν να αποτρέψουν το κουνέλι σας από το σκάψιμο και το ροκάνισμα του νέου σας χαλιού.

Κουνέλια και παιδιά

Τα κουνέλια ζούν έως και 10 χρόνια. Είναι μια μακροχρόνια δέσμευση και πολυέξοδη. Όταν λοιπόν αποφασίσετε να πάρετε κουνελάκι για το παιδί σας θα πρέπει ουσιαστικά να έχετε σκεφτεί και προετοιμαστεί να αναλάβετε εσείς την φροντίδα του, καθώς ένα παιδί χάνει γρήγορα το ενδιαφέρον του, ξεχνά και δεν είναι απόλυτα υπεύθυνο για να αναλάβει την φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου.

Όταν λοιπόν τα παιδιά βαρεθούν ή τελειώσουν το σχολείο και φύγουν για σπουδές ή δουλεύουν, θα πρέπει εσείς να αναλάβετε την πλήρη φροντίδα του.

Πριν λοιπόν πάρετε ένα κουνέλι για κατοικίδιο, κάντε πρώτα την έρευνα σας. Έυκολα μπορεί να ενθουσιαστείτε με την ιδέα να έχετε ένα χνουδωτό κουνελάκι στο σπίτι σας είναι πολύ σημαντικό όμως πρώτα να ενημερωθείτε για την σωστή φροντίδα του, τις απαιτήσεις, την ευθύνη που έχει και την καθημερινή φροντίδα και μακροχρόνια δέσμευση, πριν αποφασίσετε να το πάρετε.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες κατοικίδια κουνέλια πεθαίνουν, εγκαταλείπονται ή παραδίδονται σε καταφύγια ή καταστήματα ζώων επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν γνώριζαν τις ανάγκες τους, δεν ήταν άλλο πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο για την φροντίδα τους ή δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

http://axkounelakia.blogspot.gr/p/blog-page.html