Παρόλο που η εφαρμογή της φροντίδας των δοντιών είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε, ώστε να έχουμε καθαρά δόντια.

Οδοντόβουρτσα: Κατά την επιλογή της οδοντόβουρτσας, προσέχουμε αυτή να έχει αρκετά μικρή κεφαλή ώστε να φτάνουμε μέχρι και τα τελευταία δόντια αλλά και αρκετά μεγάλη ώστε να “χωράει” περίπου 2 δόντια όταν την τοποθετούμε στο στόμα. Πρέπει να είναι αρκετά πυκνή, εφόσον οι θύσσανοί της είναι αυτοί που καθαρίζουν τις οδοντικές επιφάνειες, και αρκετά επίπεδη (χωρίς δηλαδή πολλούς κυματισμούς και περίεργες μορφολογίες στην επιφάνειά της). Η χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας απαγορεύεται, καθώς δρα αποτρεπτικά στο σμάλτο των δοντιών ενώ προτιμούμε μέτριες ή ακόμα καλύτερα μαλακές οδοντόβουρτσες.

Οδοντόκρεμα: Οι περισσότερες οδοντόκρεμες που υπάρχουν στο εμπόριο έχουν την ίδια ή αρκετά παρόμοια σύσταση. Άρα, το ποια θα επιλέξουμε εξαρτάται από μας και από το ποια μας αρέσει καλύτερα γευστικά. Εξαίρεση αποτελούν οι οδοντόκρεμες τύπου “whitening”, τις οποίες είτε αποφεύγουμε είτε χρησιμοποιούμε διακεκομμένα και σε συνδυασμό με κάποια άλλη απλή οδοντόκρεμα. Οι φαρμακευτικές οδοντόκρεμες με τις ιδιαίτερες λειτουργίες (απευαισθητοποιητικές, κατά της φλεγμονής, για καπνιστές κτλ) καλό θα είναι να προτιμώνται εφόσον ζητηθεί από τον οδοντίατρο που μας παρακολουθεί.

Στοματικό διάλυμα: Η συστηματική χρήση στοματικού διαλύματος δεν συνίσταται σχεδόν από κανένα οδοντίατρο κι αυτό γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι μακροχρόνια μπορεί να προκληθούν δυσγευσία, αποχρωματισμοί και αλλοιώσεις στον στοματικό βλεννογόνο. Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μόνο εφόσον σας συσταθεί από τον οδοντίατρο π.χ. μετά από καθαρισμό, εξαγωγή ή άλλη χειρουργική εργασία. Προσέχετε να επιλέγετε πάντα ήπιο στοματικό διάλυμα που να μην περιέχει αλκοόλ.

Πλύσιμο των δοντιών: Ιδανικά, κάθε γεύμα μας θα πρέπει να συνοδεύεται από πλύσιμο των δοντιών. Πρακτικά όμως, όταν το πλύσιμο γίνεται με το σωστό τρόπο, 2 φορές την ημέρα (πρωί- βράδυ) αρκούν. Για ένα αποτελεσματικό πλύσιμο, θα πρέπει να αφιερώσουμε τουλάχιστον 3-4 λεπτά και να προσέχουμε να μην ξεχάσουμε κάποιο δόντι λόγω βιασύνης. Προσέχουμε επίσης, να χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα οδοντόκρεμας, γιατί αλλιώς δημιουργείται πολύς αφρός μέσα στο στόμα και δεν βλέπουμε τι πλένουμε!

Νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια: Ό,τι οδοντόβουρτσα κι αν χρησιμοποιούμε, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να καθαρίσει τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια μας. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιούμε πάντα οδοντικό νήμα, κατά προτίμηση ακήρωτο. Δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται με το οδοντικό νήμα και σύντομα το παρατούν, υπάρχει και εναλλακτική λύση, τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Αυτά είναι πιο εύκολα στην εφαρμογή και εξίσου αποτελεσματικά.
Προσοχή όμως: όποιο προϊόν από τα 2 κι αν διαλέξουμε, πρώτα καθαρίζουμε τα ενδιάμεσα των δοντιών και μετά συνεχίζουμε με το πλύσιμό τους με την οδοντόβουρτσα!

 

 

 

 

Δρ. Κάτια Πλουμάκη

Prosthodontics and Materials Sciences