Μερικές φορές ο οργανισμός παρουσιάζει κάποια ανησυχητικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που εκδηλώνονται. Να σας προειδοποιήσουν για το πρόβλημα και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους, απώλεια βάρους δηλαδή, χωρίς να έχετε κάνει μια προσπάθεια γι’ αυτό, μπορεί να σηματοδοτεί ένα πρόβλημα υγείας. Αν έχετε χάσει έως και 10% του βάρους σας κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Eπίμονος ή υψηλός πυρετός

Ο πυρετός φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Εάν είχατε πυρετό για περισσότερες από τρεις ημέρες, όμως, θα πρέπει να το ελέγξει ο γιατρός σας. Ο επίμονος πυρετός μπορεί να σηματοδοτεί μια κρυφή λοίμωξη που θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μέχρι φυματίωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες καρκινικές (κακοήθεις) καταστάσεις, όπως τα λεμφώματα, μπορούν να προκαλέσουν παρατεταμένο ή επίμονο πυρετό. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και κάποια φάρμακα. Αν έχετε υψηλό πυρετό, από 39,4C και πάνω, συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.

Δύσπνοια

Εάν δεν είστε σε θέση να ανακτήσετε την κανονική αναπνοή σας μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα ή αν έχετε λαχανιάσει ή βγάζετε συριγμό, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Το αίσθημα της δύσπνοιας κατά την κατάκλιση είναι επίσης ένα σύμπτωμα που πρέπει να αξιολογηθεί άμεσα, καθώς μπορεί να κρύβει κάποια υποκείμενη νόσο.

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Οι ανεξήγητες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σε ό,τι ήταν πριν φυσιολογικό για σας, όπως, αιματηρά, μαύρα ή σαν πίσσα, ή ανοιχτού χρώματος κόπρανα, επίμονη διάρροια ή δυσκοιλιότητα κά., θα μπορούσαν να σηματοδοτούν μια βακτηριακή μόλυνση – όπως καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, ιογενείς ή παρασιτικές λοιμώξεις. Αλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύγχυση ή αλλαγές στην προσωπικότητα,

για τις οποίες πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια, είναι, αιφνίδια σύγχυση σκέψης, σύγχυση σχετικά με το χρόνο ή τόπο (αποπροσανατολισμός),

Αιφνίδια προβλήματα με τη συγκέντρωση ή τη μνήμη, ξαφνικές αλλαγές στην προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά, όπως και επιθετικότητα.

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη σκέψη θα μπορούσαν να προκληθούν από πολλά προβλήματα, όπως λοιμώξεις, αναιμία, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, αφυδάτωση ή συνθήκες διαταραχής ψυχικής υγείας, ενώ ακόμη και  κάποια φάρμακα μπορούν να συμβάλλουν στη σύγχυση ή τις μεταβολές της προσωπικότητας.

Aίσθημα πληρότητας μετά από πολύ λίγο φαγητό

Εάν αισθάνεστε πλήρης, πριν τελειώσει ένα κανονικό γεύμα, έχοντας φάει λιγότερο απ’ ό,τι συνήθως, θα πρέπει να το ελέγξετε με το γιατρό σας. Αυτό το αίσθημα κορεσμού μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, φούσκωμα, πυρετό, απώλεια ή αύξηση βάρους. Αν συμβαίνει αυτό, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας σχετικά με αυτά τα συμπτώματα.

Λάμψεις φωτός

Λευκές κηλίδες ή λάμψεις φωτός και άλλες διαταραχές της όρασης, χρήζουν ιατρικής φροντίδα για να προφυλάξετε την όρασή σας.