Μια νέα διαγνωστική εξέταση υπόσχεται τον εντοπισμό των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων ταχύτερα από ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Infectious Diseases.

Το νέο τεστ βασίζσται στη μέτρηση των mRNAs or η των πρωτεϊνών στα ρινικά επιθηλιακά κύτταρα.

Οι λοιμώξεις του ανώτεροτ αναπνευστικού είναι πάρα πολύ συχνές και προς το παρόν δεν υπάρχει ένα τεστ ταχείας διάγνωσης που να επιβεβαιώνει όλες τους ιούς που τις προκαλούν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, με επικεφαλής τις Δρ Έλλεν Φοξμαν και Δρ Μαρι Μαντρι, επιχείρησαν να εντοπίσουν βιοδείκτες ιογενών λοιμώξεων. Σε εργαστηριακό περιβάλλον εξέτασαν ανθρώπινα ρινικά κύτταρα και με τεχνικές αλληλούχησης έλεγξαν τα κύτταρα για mRNAs και πρωτεΐνες που αυξάνονται επί τη παρουσία κάποιου ιού.

Εντόπισαν έτσι τρια mRNAs (CXCL10, IFIT2, and OASL) και δύο πρωτεΐνες (CXCL11 ή CXCL10) που ενεργοποιούνταν από την παρουσία ενός ιού.

Στην συνέχεια εξέτασαν αν η μέτρησης της έκφρασης των γονιδίων ή των επιπέδων των πρωτεϊνών μπορούσαν να προβλέψουν την παρουσία της ιογενούς λοίμωξης.

Τα mRNAs και οι πρωτεΐνες απεδείχθησαν ακριβείς προγνωστικοί δείκτες της αναπνευστικής ιογενούς λοίμωξης, όπως επιβεβαιώθηκε και από τεστ που ακολούθησαν με κοινούς ιούς.

Τα mRNAs προέβλεπα την ιογενή λοίμωξη με ακρίβεια 97%.

«Η διαγνωστική μας προσέγγιση εντόπισε και ιούς που δεν εντοπίζουν πολλά από τα υπάρχοντα εργαστηριακά τεστ. Αντί να αναζητάμε μεμονωμένους ιούς επιχειρούμε να εντοπίσουμε αν το ανοσοποιητικό του ανθρώπου προσπαθεί να καταπολεμήσει κάποιον ιό. Και αυτή η ερώτηση απάνταται επαρκώς και ταχύτερα», εξηγούν οι ερευνήτριες.

Ελπίζουν να μπορέσουν να μετασχηματίσουν την διαγνωστική τεχνική τους σε ένα γρήγορο τεστ που θα μπορούν οι γιατροί να χρησιμοποιούν στο ιατρείο. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα για πραγματικά άμεση διάγνωση των ιογενών λοιμώξεων με ταχύτητα και ακρίβεια, χωρίς χρονοβόρες και πολυέξοδες διαδικασίες.

Ενδεχομένως δε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις ασθενών που νοσούν βαριά ή σε μικρά παιδιά και τελικά να μειώσει την κατάχρηση αντιβιοτικών που αποτελεί μάστιγα για τα συστήματα υγείας σήμερα.

http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500185641