Επανήλθε το υπουργείο Υγείας σε παλαιότερη παρέμβασή του για δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου και από μη φαρμακοποιούς.

Με τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, άδεια φαρμακείου χορηγείται ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού.

Φαρμακείο μπορούν, επίσης, να ιδρύουν και οι συνεταιρισμοί – μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Στην τροπολογία, που παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, επισημαίνεται πως η άδεια χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου περιφερειάρχη.

Ο κάτοχος της άδειας μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας.

Με Προεδρικό Διάταγμα και έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων είτε ως εμπορικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής πλην ανωνύμου εταιρείας.

Για τη νέα παρέμβαση είχε προϊδεάσει τον περασμένο μήνα ο υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για επιμονή των «θεσμών» στο ωράριο και στο άνοιγμα του επαγγέλματος.

ΣτΕ
Το πρώτο επεισόδιο στο “σίριαλ” με τις άδειες παίχτηκε τον Μάιο του 2016, όταν η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε εκδώσει απόφαση για πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος αδειοδότησης.

Οι φαρμακοποιοί προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τούς δικαίωσε τον περασμένο Ιούλιο, ακυρώνοντας την απόφαση του υπουργού Υγείας.

Μετά την ψήφιση της παραπάνω τροπολογίας, οι φαρμακοποιοί αναμένεται να προσφύγουν εκ νέου κατά της απόφασης.

Σταθμοί
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκο Θεοδοσιάδη, τα φαρμακεία όλης της χώρας πρόκειται να αναβαθμιστούν σε “υγειονομικούς σταθμούς”.

Θα παρέχουν, δηλαδή, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και επείγουσας φροντίδας, έπειτα από εκπαίδευση στην οποία θα υποβληθούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας.

Σε πρώτο χρόνο, ο ΠΦΣ προχωρεί στην υλοποίηση σχεδίου εκπαίδευσης παροχή υπηρεσιών πρώτης βοήθειας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ακροβατισμοί
Σχολιάζοντας την κατάθεση της τροπολογίας, το προεδρείο του ΠΦΣ αναφέρει πως το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ, με συντριπτική πλειοψηφία (20 – 2):

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες.

Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του».

http://www.iatronet.gr/photos/enimerosi/tropadeiespharm17.pdf

Καραγιώργος Δημήτρης
http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/44047/tropologia-gia-farmakeia-apo-mi-farmakopoioys-i-apantisi-toy-kladoy.html