Μήπως το πρωί σηκώνεσαι με το ζόρι από το κρεβάτι; Μήπως ζορίζεσαι να κοιμηθείς το βράδυ; Στη μέση της δουλειάς καταρέεις και χρειάζεσαι 3η κούπα καφέ, ενώ όταν οδηγείς σπίτι, παρόλο που δεν ήταν ιδιαίτερα κουραστική ημέρα, νιώθεις το κιβώτιο των ταχυτήτων να ζυγίζει 10 κιλά;

Ακούγεται γνώριμο κάτι απ΄ όλα αυτά; Πιθανότατα τα επινεδφρίδια σου είναι έτοιμα να σκάσουν.

Η επινεφριδιακή κόπωση είναι μία συλλογή συμπτωμάτων τα οποία εμφανίζονται ότι τα επινεφρίδια δεν μπορούν να παράγουν ικανές ποσότητες από τις ορμόνες που διαχειρίζονται το στρες, ή έχουν πλέον συνηθίσει το συνεχόμενο άγχος και υπερπαράγουν κορτιζόλη, αδρεναλίνη κ.ά. Η επινεφριδιακή κόπωση συνδέεται πολύ στενά με την ανάγκη για καφέ και γλυκού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες.

Γιατί είναι τα επινεφρίδια τόσο σημαντικά;

Τα επινεφρίδια ρυθμίζουν το στρες, είτε αυτό είναι σωματικό είτε συναισθηματικό είτε ψυχολογικό. Τα επινεφρίδια απελευθερώνουν ορμόνες που ρυθμίζουν την παραγωγή της ενέργειας, την αποθήκευση της ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη φλεγμονή. Επίσης, σχετίζεται με μεταβολές στους καρδιακούς παλμούς, το μυϊκό τόνο και μας κάνει να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο στρες.

Όταν τα επινεφρίδιά μας εξαντλούνται, είμαστε πολύ ευάλωτοι σε πονοκεφάλους, συνολική αδυναμία, σε κρυώματα και αλλεργίες, σε αναπνευστικές λοιμώξεις, στη λήψη βάρους, στη μειωμένη λίμπιντο, τη μειωμένη συγκέντρωση ενώ επηρεάζει σε όλα τα επίπεδα τις διαπροσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις. Ασθένειες όπως τα αυτοάνοσα, ο διαβήτης, το μετατραυματικό στρες ο αλκοολισμός και ο εθισμός συνδέονται σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων με επιβαρυμένη επινεφριδιακή λειτουργία και επινεφριδιακή κόπωση.

Πως μπορώ να βελτιώσω τη λειτουργία των επινεφριδίων; 4 απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε από αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

Αναπνοή: Είναι η απλούστερη και η πιο σημαντική μεταβολή που μπορείτε να κάνετε και να επηρεάσετε άμεσα τη λειτουργία του επινεφριδίου. Η άσκηση που βοηθάει περισσότερο είναι η διαφραγματική αναπνοή. Βάλτε στο πρόγραμμα τουλάχιστον 5 λεπτά αυτής της άσκησης. Αλλά να το κάνετε τακτικά, όχι μία φορά τη βδομάδα. Βρείτε λίγο χρόνο, ένα μέρος που δε θα σας ενοχλήσει κανείς για 5 λεπτά, κλείστε το κινητό, αν θέλετε ανάψτε και ένα αρωματικό κερί για να νιώσετε άνετα, φορέστε κάτι επίσης άνετο, και αφιερώστε τουλάχιστον 5 λεπτά στην πιο σημαντική λειτουργία του σώματος… την αναπνοή. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν τη σημασία τη σωστής αναπνοής για τη σωστή λειτουργία του συνόλου των σωματικών διεργασιών.

Τρόπος ζωής και στάση ζωής: Οι άνθρωποι που είναι αισιόδοξοι και ευγνώμονες, έχουν μικρότεροι πιθανότητα να εμφανίσουν επινεφριδιακή κόπωση. Άλλωστε όλα αυτά τα συναισθήματα δίνουν εντολή στο επινεφρίδιο ότι τα πράγματα είναι καλά και άρα δε χρειάζεται να υπερπαράγουν τις ορμόνες τους. Η στάση αυτή ζωής απομακρύνει το στρες και δίνει συναίσθημα ευεξίας. Μάλιστα, μία μελέτη έδειξε ότι αν κρατάμε ημερολόγιο με αυτά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα να μειώσουμε το άγχος μας.

Παράλληλα, η καθημερινή, έστω και ολιγόλεπτη σωματική άσκηση, φαίνεται ότι διατηρεί τα επινεφρίδια σε φυσιολογικούς ρυθμούς έκκρισης ορμονών: Μία κατηγορία βοτάνων, τα προσαρμογόνα βότανα (adaptogens) βοηθούν σημαντικά τον οργανισμό να προσαρμοστεί στο στρες. Καλύτερα θα ήταν να φτιάξετε ένα πρόγραμμα βοτανικής συμπλήρωσης με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Κάποια από τα βότανα τα οποία χρησιμοποιούνται για την επινεφριδιακή κόπωση είναι η Rhodiola, το Siberian ginseng (κυρίως για τις γυναίκες), το Panax ginseng και το Astragulus (για υπερβολική εξάντληση), και φύλλα Dandelion (για κατακράτηση υγρών).

Επειδή τα στρεσαρισμένα συστήματα συνήθως έχουν μεγαλύτερες απώλειες θρεπτικών συστατικών, λόγω μεγαλύτερης ανάγκης για αυτά), τα επινεφρίδια χρειάζονται ισχυρές δοσολογίες από την οικογένεια βιταμινών Β και βιταμίνης C. Έχει μεγάλη σημασία, το συμπλήρωμα διατροφής να είναι καλής ποιότητας. Και φυσικά να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα δεν αντικαθιστούν τη διατροφή.

Διατροφή: Μειώστε, όσο μπορείτε την καφεΐνη και τη ζάχαρη. Αν στηρίζεστε σε αυτά, θα είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά μεσοπρόθεσμα θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα και τα επινεφρίδια θα σας ευχαριστούν.

Μπορείτε να μειώσετε την καφεϊνη σταδιακά. Μπορείτε στον πρωινό καφέ να αντικαθιστάτε λίγη ποσότητα τη φορά με ντεκαφεϊνέ. Προσθέστε επίσης γλυκά λαχανικά όπως μαγειρεμένα καρότα, κρεμμύδια κ.ά. Σιγά σιγά τα επίπεδα της ενέργειάς σας θα ανέβουν πολύ περισσότερο, απ’  ότι με τον καφέ και τη ζάχαρη.

http://nutrilabs.gr/tesseris-tropoi-antimetwpisi-epinefridiaki-exadlisi/