Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.

Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.

 Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς.

Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας.

Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδα, στην Αμερική, στα 4 σημεία του ορίζοντα, πως είναι δυνατόν να αποδίδει πάντα τις ίδιες θερμίδες; Αρα η προσέγγιση εξαπατεί. Η θεμελιώδης αρχή της Ιατρικής είναι η εξατομίκευση του κάθε οργανισμού.

Και η εξατομίκευση είναι τόσο μα τόσο σημαντική στον τομέα της παχυσαρκίας ιδιαίτερα στην διάγνωση. Πολύ απλά γιατί το 40% των ασθενών που θεωρούν ότι υποφέρουν από παχυσαρκία, δεν υποφέρουν!!!

Γιατί οι παθήσεις που αφορούν της διαταραχές του λίπους και του όγκου είναι αρκετές και πολλές από αυτές δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τις θερμίδες. Προσοχή λοιπόν σε όσους βαπτίζουν τα πάντα ως παχυσαρκία και έχουν ως μοναδική θεραπεία την στέρηση θερμίδων

Ας δούμε κάποιες από αυτές.

Πηγή: Wikipedia

 

 

 

 Αθανάσιος Κρουστάλης
Ειδικός Παθολόγος