Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, παρατηρείται μεταξύ των ετών 1980-2004 σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες (Εθνικό Σχέδιο Δράσης. για τον Καρκίνο 2008-2012).

Οι μισοί από τους ανθρώπους που θα αναπτύξουν καρκίνο θα χάσουν την ζωή τους από τη νόσο αυτή γιατί η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Ας δούμε όμως πως πραγματοποιείται η έγκαιρη διάγνωση σε διαφόρους τύπους καρκίνου και την σημασία που αυτή έχει.

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Ο κυριότερος παράγων κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι η μόλυνση από τους διαφόρους τύπους του ιού HPV. To test Παπανικολάου (Pap Test) στις γυναίκες 25 ετών και άνω ελαττώνει την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 80%, μιας και συντελεί ουσιαστικά στην έγκαιρη διάγνωση της κακοήθειας.

Καρκίνος μαστού:
Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η ανεύρεση δηλαδή ενός όγκου προτού ο ιατρός ή η ίδια η γυναίκα τον ψηλαφήσει γίνεται με μαστογραφία και είναι καθοριστική για τη θεραπεία της νόσου. Η ελάττωση της θνησιμότητας σύμφωνα με διάφορες έρευνες μπορεί να φτάσει έως και το 35%.

Καρκίνος παχέος εντέρου:
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο 135.000 -140.000 άνθρωποι από καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα πάλι με στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Η έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται με την κολονοσκόπηση με ενδοσκοπικό έλεγχο όλου του παχέος εντέρου μπορεί σε συνδυασμό με το haemoccult test να ελαττώσει τη θνησιμότητα κατά 70-80%.

Καρκίνος προστάτη:
Η έγκαιρη διάγνωση γίνεται με τον περιοδικό έλεγχο όλων των ανδρών ηλικίας από πενήντα ετών και άνω με εξέταση αίματος (PSA) και ψηλάφηση του οργάνου (δακτυλική εξέταση) από ουρολόγο για αναζήτηση πιθανής ύποπτης βλάβης.

Εκτός από την ψηλάφηση του προστάτη με την δακτυλική εξέταση και την εξέταση του αίματος (PSA), το υπερηχογράφημα από το ορθό συμπληρώνει τον αρχικό διαγνωστικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη. Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος μπορεί να γίνει και βιοψία στις ύποπτες περιοχές και παθολογοανατομικά να τεθεί η διάγνωση.
Καθίσταται σαφές από τα ανωτέρω πως η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, με τη χρήση ως επί το πλείστον εργαστηριακών εξετάσεων, συντελεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου και κατ’ επέκτασιν στην καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση, το βέλτιστο αποτέλεσμα, την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και προφανώς στην καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

 

 

 

 

Αλέξανδρος Ι. Νομικός
Ιατρός-Παθολογοανατόμος
Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελητής Α’ Ασκληπιείο Βούλας