Κάποτε, ένα πολύ νεαρό και αγαπημένο μου άτομο με πληροφόρησε ότι έπασχε από αυτοάνοσο νόσημα και πρόσθεσε στο τέλος της ιστορίας του, ότι ΤΩΡΑ θα κάνει αυτό που θέλει ΕΚΕΙΝΟ! Ίσως αυτό το δεδομένο καθώς και το αποφασιστικό και αισιόδοξο ύφος του, συγκράτησαν τα πόδια μου, τα οποία νόμισα ότι τα «έχασα» με το άκουσμα της δυσάρεστης είδησης…

Πράγματι, έδωσε την άμεση προτεραιότητα στις προσωπικές του επιθυμίες, σχέδια και όνειρα για τη ζωή του. Αυτό φυσικά δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, αν σκεφτούμε ότι το τυπικό, ελληνικό οικογενειακό του περιβάλλον από το οποίο εξαρτιόταν και οικονομικά, δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για προσωπικές… «επαναστάσεις»!..

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε και έως τώρα που γράφω, αυτό το άτομο έχει χαράξει μία πορεία στη ζωή του γεμάτη από τα αποτελέσματα των προσωπικών του επιλογών και επιθυμιών! Πόση ελευθερία αλλά και πόση ευθύνη! Όταν αποφάσιζε να πάρει τη ζωή του στα χέρια του και να αφήσει απέξω όλους τους περισπασμούς και τα εμπόδια, προφανώς είχε συναισθανθεί ότι η κατάσταση της υγείας του δεν έδινε περιθώρια για καθυστερήσεις και άσκοπους αγώνες… Μία γρήγορη συνειδητοποίηση τον έθεσε άμεσα μπροστά στα δεδομένα, τα οποία δεν επέτρεπαν λοξοδρομήσεις και εκπτώσεις από τις επιθυμίες του νου και της καρδιάς! Πόσο μάλλον που το αυτοάνοσο νόσημα επηρεάζεται άμεσα από την ψυχολογία και τους κλυδωνισμούς της.

Έχετε παρατηρήσει στη ζωή μας όταν φοβόμαστε, σε κάποιες περιπτώσεις οπλιζόμαστε με ένα απίστευτο θάρρος και τολμούμε όσα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε; Κάπως έτσι ίσως παροτρύνθηκε και το αγαπημένο μου άτομο. Περιχαράκωσε την ύπαρξή του και έκλεισε αυστηρά μέσα της όσα πηγάζουν από την δική του βούληση και επιθυμία, βάζοντας όρια σε όσα και όσους είναι αντίθετοι. Για το καλό της υγείας του. Για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του. Για να προλάβει να μάθει να ζει με ευχαρίστηση. Για να βάλει στη ζωή του αληθινή ποιότητα. Για να ζήσει αληθινές απολαύσεις και όχι τα ξεροκόμματα από τα ημίμετρα. Για να έχει την εμπειρία της αληθινής ανατροφοδότησης από τον ίδιο του τον εαυτό και να μην ζει μία νοσηρή και ψεύτικη ζωή ως φερέφωνο των άλλων.

Με μία γενναία κίνηση πέταξε την περιττή…νοσηρότητα, όχι μόνο γιατί προφανώς η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη, αλλά πιστεύω και γιατί τότε έλαμψε μέσα του η επίγνωση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να εξασφαλίζουμε ένα μεγάλο μερίδιο της ψυχοσωματικής μας υγείας και ισορροπίας: να είμαστε ο εαυτός μας! Ο αληθινός εαυτός μας τρέφεται από τις δικές τους επιδιώξεις, επιθυμίες, ανάγκες, όνειρα, σχέδια, προσπάθειες, εμπειρίες, αποτυχίες, επιτυχίες… Όταν αυτός επικρατεί και η αλήθεια του τα έχει όλα…υποτάξει, τότε έχει σίγουρα κερδίσει μία μεγάλη πιθανότητα να είναι ισορροπημένος άρα και υγιής και ας κινδυνεύει η υγεία του!..

Είναι επείγον λοιπόν να δώσουμε την άμεση προτεραιότητα σε αυτά που απεγνωσμένα ποθεί η καρδιά μας, τουλάχιστον πριν κινδυνεύσει η υγεία μας! Μην ξεχνάμε ότι τις περισσότερες φορές το παθαίνει γιατί καταπιέζουμε αυτήν την προτεραιότητα…

«Γίνε αυτό που είσαι»,Φ.Νίτσε

 

 

 

Αλεξάνδρα Γεωργίου
Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Εκπαιδευτικός
( Integrative Counselling, COSCA / Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής)
Απλό Τακτικό Μέλος της Ε.Ε.Σ (Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής) και της E.A.C (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής)