Τι είναι τα λιπίδια; ‘Οταν διαταράσσονται τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα; Σε αυτά τα ερωτήματα και σε άλλα πολλά, δίνει τις απαντήσεις στο Υγείας Δρόμοι ο Ειδικός Παθολόγος και ειδικός στις διαταραχές Λιπιδίων κ. Αθανάσιος Κρουστάλης.

Τι είναι τα λιπίδια στον οργανισμό του ανθρώπου;
Τα λιπίδια είναι χημικές ενώσεις με κηρώδη υφή οι οποίες κυκλοφορύν αδιάλυτες στο αίμα

Οταν λέμε ότι τα λιπίδια διαταράσσονται τι ακριβώς συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα
Διαταραχή των λιπιδίων σημαίνει δύο πράγματα: α) ποσοτική, δηλαδή αυξημένη παραγωγή τους από τον οργανισμό β) ποιοτική, δηλαδή διαταραχή των λειτουργιών τους με ή χωρίς διαταραχή του αριθμού τους.

Τι μπορεί να προκαλέσει διαταραχή των λιπιδίων; Και όταν αυτό συμβεί, ποιές είναι οι συνέπειες
Οι διαταραχές των λιπιδίων είναι κληρονομικές ή επίκτητες. Οι κληρονομικές οφείλονται σε γονιδιακές αιτίες και οι επίκτητες σε παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός, η χρήση φαρμάκων όπως π.χ. τα διουρητικά αλλά και σε κακή διατροφή πλούσια σε τρανς (κακά) λιπαρά.

Ποιά είναι τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση;
Οι διαταραχές λιπιδίων δεν εμφανίζουν συμπτώματα ενίοτε και κατ’ εξαίρεση μπορεί να εμφανίσουν σημεία, δηλαδή διαταραχές που μόνος ένας γιατρός μπορεί να αντιληφθεί. Γι’ αυτό και συνήθως, και δυστυχώς ανακαλύπτονται μαζί με τη νόσο που έχουν προκαλέσει (π.χ. στεφανιαία νόσο).

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής όταν επέλθει αυτή η διαταραχή στον οργανισμό του;
Βασική προϋπόθεση είναι να συμβουλευθεί έναν ειδικό. Ο ειδικός θα αξιολογήσει την διαταραχή και μαζί με τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου θα αξιολογηθεί ο βαθμός επικινδυνότητας (risk score) εμφάνισης της κάθε νόσου. Ετσι θα προταθεί η κατάλληλη θεραπεία (τα όρια για κάθε ασθενή είναι μοναδικά και προκύπτουν από τα risk scores)

Tι συμβουλές θα δίνατε στους ανθρώπους ούτως ώστε να αποφευχθεί η τυχόν διαταραχή των λιπιδίων στο σώμα τους
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Αρα το μυστικό είναι περιοδικές προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες όμως να έχουν συσταθεί από γιατρό, για να ανταποκρίνονται στο εκάστοτε προφίλ του ασθενούς.

Υπάρχει συσχετισμός της παχυσαρκίας με τις διαταραχές των λιπιδίων;
Η σχέση είναι αμφίδρομη. Η παχυσαρκία ως πολυπαραγοντική νόσος εμφανίζει διαταραχές των λιπιδίων, λόγω της αυξημένης σύνθεσής τους. Από την άλλη μια διαταραχή λιπιδίων μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση σπλαχνικού λίπους και κατά συνέπεια προοπτική παχυσαρκίας (χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό).

Ποιά η διαφορά της παχυσαρκίας με τη νοσογόνο παχυσαρκία;
Παχυσαρκία ονομάζεται η συσσώρευση λίπους στον οργανισμό άνω των φυσιολογικών ορίων, έτσι όπως έχουν θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ θεωρείται αυτός που έχει ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) >30kg/m2. Νοσογόνος παχυσαρκία ονομάζεται η παχυσαρκια με ΔΜΣ>40kg/m2
Στη νοσογόνο παχυσαρκία το πλεονάζον βάρος θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς!

Πού αποδίδετε το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων ανθρώπων;
Κακός προγραμματισμός διατροφής από την παιδική ηλικία, κακή οικογενειακή πληροφόρηση για τους κινδύνους της νόσου, προκαταλύψους τύπου “θα πάρει μπόι” (που έχουν καταρριφθεί), καθιστική ζωή, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, δυτικός τρόπος σίτισης (ταχυφαγεία, γλυκίσματα), υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από μικρές ακόμα ηλικίες, είναι οι κύριες αιτίες που έχουν ανεβάσει το ποσοστό της Ελλάδας στην παχυσαρκία σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

 

 

 

Κρουστάλης Αθανάσιος
Ειδικός παθολόγος – ειδικός στις διαταραχές λιπιδίων