Η ψυχοθεραπεία πλέον στις μέρες μας αποτελεί για πολλούς επιτακτική ανάγκη. Η συνέντευξη της κυρίας Κόντζηλα που ακολουθεί, θα βοηθήσει καλύτερα τον αναγνώστη να κατανοήσει κάποια πράγματα που ίσως είναι άγνωστα ακόμα σ’ αυτόν.

Κυρία Κόντζηλα αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε ποιός ήταν ο ιδρυτής της Ψυχοθεραπείας

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ (6 Μαϊου 1856-23 Σεπτεμβρίου 1939) ήταν Αυστριακός ιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της Ψυχαναλυτικής Σχολής στον τομέα της Ψυχολογίας.

Τι είναι η Ψυχοθεραπεία;
Η Ψυχοθεραπεία αποτελεί μια θεραπευτική παρέμβαση η οποία βοηθά το άτομο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τα αδιέξοδά του και να ανακουφιστεί από διάφορα ψυχολογικά συμπτώματα (π.χ. φοβίες, αρνητικές σκέψεις, χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσάρεστα συναισθήματα, εσωτερικές συγκρούσεις, έντονο άγχος) μέσα από μια θεραπευτική διαδικασία βασισμένη στο διάλογο και την επικοινωνία.

Στο ευρύ κοινό, η Ψυχοθεραπεία είναι λίγο “παρεξηγημένη”. Με την έννοια ότι κανείς δεν θέλει να παραδεχθεί πως η ψυχή έχει ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον ειδικό, πιστεύοντας ότι η Ψυχοθεραπεία αποτελεί διαταραχή. Τι έχετε να πείτε στον κόσμο σχετικά με αυτό;
Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα που η ψυχοθεραπεία είναι επιτακτική ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη εποχή λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ανασφάλεια, αβεβαιότητα, αυξημένο άγχος, πίεση και πολλαπλά αδιέξοδα στο σύγχρονο άνθρωπο και έχει κλονίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις, συνεχίζει να αποτελεί ταμπού. Ακόμη και όσοι τολμούν να διαβούν το κατώφλι ενός ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή νιώθουν ντροπή, νομίζουν πως πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή που δεν θεραπεύεται και τρέμουν στην ιδέα μήπως το μάθει κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο και τους αποδοκιμάσει ή τους θεωρήσει «τρελούς». Επειδή δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μάλιστα πολύς κόσμος συγχέει τον ψυχολόγο με τον ψυχίατρο. Αρκετές φορές δέχομαι τηλεφωνήματα από κόσμο που μου ζητά να τους χορηγήσω φαρμακευτική αγωγή γιατί δε γνωρίζουν τη βασική διαφορά ανάμεσα στον ψυχολόγο και στον ψυχίατρο.

Πόσο διαρκεί η Ψυχοθεραπεία για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στον άνθρωπο που θα αποφασίσει να την εφαρμόσει;
Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες ή άλλες ομάδες ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις ιδιαιτερότητες του προβλήματος.
Η συνήθης συχνότητα των συνεδριών που συστήνουμε σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι μια συνεδρία (συνάντηση) εβδομαδιαίως που διαρκεί 45-60 λεπτά της ώρας. Δεν υπάρχει φυσικά κάποιος κανόνας σε αυτό καθώς σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται περισσότερες ή λιγότερες συνεδρίες.

Ποιά είναι τα oφέλη της Ψυχοθεραπείας;
Τα οφέλη που αντλεί κανείς μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι πάρα πολλά. Καταρχάς γνωρίζει καλύτερα και πλησιάζει τον εαυτό του, ανακαλύπτει άγνωστες πτυχές του, αυξάνει την αυτοεκτίμησή του, αντιμετωπίζει τις φοβίες του, βελτιώνει την ποιότητα των διαπροσωπικών του σχέσεων, μαθαίνει να διαχειρίζεται τα δυσάρεστα συναισθήματά του, όπως είναι ο θυμός και η θλίψη, ελέγχει τις αρνητικές σκέψεις του, μαθαίνει τεχνικές χαλάρωσης μέσα από τις οποίες μειώνει το άγχος του, εκπαιδεύεται στο να έχει υπομονή, να θέτει στόχους και να μη βιώνει ματαίωση με το παραμικρό, λαμβάνει υποστήριξη και βοήθεια από το θεραπευτή του, αξιοποιεί τις δυνατότητές του, ανακαλύπτει τις πραγματικές του ανάγκες και επιθυμίες, βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και δράσης, βελτιώνει τα αδύναμα στοιχεία της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς του, απαλλάσσεται από ψυχοσωματικά συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν μαθαίνει να σκέφτεται πιο θετικά και γενικά οπλίζεται για να μπορεί να αντιμετωπίζει πιο εύκολα και αποτελεσματικά τις δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν στην πορεία της ζωής του.

Oπως ξέρουμε, η ψυχή ενός ανθρώπου, είναι το πιο ευαίσθητο σημείο στην ύπαρξή του. Πολλοί είναι εκείνοι που στις μέρες μας εμφανίζονται ως ψυχοθεραπευτές. Πώς θα διακρίνουμε έναν έγκυρο ψυχοθεραπευτή από κάποιον που δεν έχει την κατάλληλη γνώση για να διεισδύσει στην ψυχή ενός ανθρώπου κατά συνέπεια μπορεί να αποφέρει κακό στην ψυχή;
Ο ψυχοθεραπευτής είναι ειδικά εκπαιδευμένος ψυχολόγος ο οποίος μέσα από την εμπειρία που διαθέτει και την εκπαίδευση που έχει λάβει βοηθάει ανθρώπους να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά τα συναισθηματικά και άλλα προσωπικά τους προβλήματα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο να επιλέγει κανείς έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή που θα διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις και την ανάλογη εμπειρία έτσι ώστε να είναι σε θέση να τον βοηθήσει και να τον υποστηρίξει με τον κατάλληλο τρόπο. Ο θεραπευτής που θα επιλέξει κάποιος θα πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου, γιατί δυστυχώς κυκλοφορούν πάρα πολλοί που δηλώνουν ψυχολόγοι χωρίς να είναι πραγματικά, να έχει Πανεπιστημιακές σπουδές στο αντικείμενο, να του εμπνέει εμπιστοσύνη και να συμφωνεί με την προσέγγιση που ακολουθεί (π.χ. ψυχανάλυση, γνωσιακή ή συστημική θεραπέια). Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να νιώθει κάποιος πως έχει χημεία με τον θεραπευτή του ώστε να μπορεί να είναι αποτελεσματική η θεραπεία.

Tι είναι αυτό που θα οδηγήσει κάποιον άνθρωπο να προβεί σε ψυχοθεραπεία;
Για να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Μπορεί κάποιος να θέλει απλά να γνωρίσει σε βάθος τον εαυτό του και να μάθει να χειρίζεται καλύτερα κάποιες καταστάσεις. Ωστόσο η ψυχοθεραπεία ενδείκνυται σε πολλές καταστάσεις όπως, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, διατροφικές διαταραχές, εθισμό από αλκοόλ, τζόγο, ουσίες και διαδίκτυο, διαταραχές ύπνου, συγκρούσεις και προβλήματα σχέσεων, διαχείριση πένθους, υποστήριξη σε κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά κ.ά.

Το κόστος για μια ψυχοθεραπεία είναι μεγάλο;

Οι τιμές της ψυχοθεραπείας ποικίλουν από θεραπευτή σε θεραπευτή και συνήθως ξεκινάνε από 30 ευρώ ανά συνεδρία. Προσωπικά στο γραφείο μου λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, κάνω ειδικές τιμές σε άνεργους, άτομα με αναπηρία και σοβαρά προβλήματα υγείας, μονογονείς και φοιτητές. Επίσης, για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στο γραφείο μου λόγω απόστασης κάνω διαδικτυακές συνεδρίες μέσω skype σε αρκετά προσιτές τιμές.

 

 

 

 

Mαρίνα Κόντζηλα-Ψυχολόγος

Σύμβουλος Ομάδων Γονέων