Οι καρδιοπάθειες στην παιδική ηλικία είναι ένα φαινόμενο που πολλοί ίσως αγνοούν. Ο κύριος Αντωνιάδης καθηγητής Παιδοκαρδιολογίας μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για ένα θέμα όχι και τόσο γνωστό.

Κύριε Καθηγητά, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τον ρόλο που παίζει το ζωτικό όργανο της καρδιάς στην ανθρώπινη ύπαρξη. Επειδή όμως η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, θα θέλαμε να μας προσδιορίσετε εσείς που είστε ο πλέον ειδικός, τον ουσιαστικό ρόλο αυτού του οργάνου στο ανθρώπινο σώμα.
Η καρδιά είναι μια αντλία που στέλνει, μέσω του αίματος, οξυγόνο στους ιστούς. Χωρίς οξυγόνο δεν υπάρχει ζωή, χωρίς τη λειτουργία της καρδιάς υπάρχει θάνατος.

Υπάρχουν διαφορές, λειτουργικά και ανατομικά, στην καρδιά ενός ενήλικα από την καρδιά ενός παιδιού;
Φυσικά και υπάρχουν διαφορές μεταξύ της παιδικής καρδιάς και της καρδιάς του ενήλικα. Οι διαφορές εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού. Παιδί είναι το νεογέννητο, με καρδιά που ζυγίζει 23 γραμμάρια, παιδί είναι και αυτό των πέντε και αυτό των δεκαπέντε χρόνων.

Οι παθήσεις ή οι βλάβες που μπορεί να παρουσιάσει η καρδιά ενός παιδιού, διαφέρουν ως προς τις παθήσεις που μπορεί να παρουσιάσει η καρδιά ενός ενήλικα; Κι αν ναι, ποιές είναι αυτές;
Στους ενήλικες μιλάμε για νοσήματα φθοράς, στα παιδιά για βλάβες κατασκευής.

Τι ποσοστό καρδιοπαθών παιδιών υπάρχει στη χώρα μας εκ γενετής ή στην πορεία;
Περίπου ένα στα εκατό παιδιά που γεννιούνται έχει κάποιο πρόβλημα στην καρδιά του.

Ποιά είναι τα ορατά συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει άμεσα ένα παιδί να εξετασθεί από έναν παιδοκαρδιολόγο;
Τα προβλήματα φαίνονται από τα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση (δύσπνοια, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, κυάνωση κτλ) ή και αργότερα. Το φύσημα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το πρώτο εύρημα. Όλα αυτά τα παιδιά πρέπει άμεσα να εξετασθούν από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο.

Σε ποιές περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση σε ένα παιδί;
Τα μισά περίπου παιδιά με καρδιολογικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθούν είτε επεμβατικά από τον παιδοκαρδιολόγο, με «μπαλονάκι», «ομπρελίτσα» ενώ τα άλλα χειρουργικά από παιδοκαρδιοχειρουργό.

Ποιά είναι η άποψή σας για την τεχνητή καρδιά και αν μπορεί αυτό να εφαρμοστεί σε ένα παιδί ή υπάρχει κατώτατο όριο ηλικίας;
Το θέμα της τεχνητής καρδιάς που είναι εξαιρετικά σπάνιο καλύτερα να το αφήσουμε.

Η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας, δυστυχώς είναι σε υψηλά ποσοστά. Πόσο συμβάλλει αυτός ο παράγοντας, στην εμφάνιση καρδιοπαθειών;
Η παιδική παχυσαρκία που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα προκαλεί τις διαταραχές που θα προκύψουν μετά από μερικές δεκαετίες, στην ενήλικο ζωή (προβλήματα στεφανιαίων, έμφραγμα κτλ).

Σε ποιές περιπτώσεις ένα παιδί, έπειτα από καρδιοχειρουργική επέμβαση θα χρειαστεί να μεταφερθεί σε ΜΕΘ και αν τα κρατικά νοσοκομεία της χώρας μας, μιλώντας πάντα για παιδιά, έχουν τις κατάλληλες υποδομές για να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά;
Όλα τα παιδιά μετά από μια καρδιοχειρουργική επέμβαση χρειάζεται να μεταφερθούν σε ΜΕΘ. Τα κρατικά νοσοκομεία έχουν την κατάλληλη υποδομή.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να διαπιστωθεί προγεννητικά αν το μωρό θα γεννηθεί με κάποια μορφή καρδιοπάθειας;
Εδώ και αρκετά χρόνια γίνετε προγεννετική διάγνωση με εμβρυϊκό υπερηχοκαρδιογράφημα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς που έχουν ένα παιδί με καρδιοπάθεια;
Οι γονείς που έχουν παιδιά με καρδιοπάθεια θα πρέπει να πηγαίνουν σε εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο και να ακολουθούν ευλαβικά αυτά που τους συνιστά.

 

 

 

 

Στέλιος Αντωνιάδης
Παιδοκαρδιολόγος, Καθηγητής, Διευθυντής
Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου